Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

«Goldman Sachs, ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Mario Draghi, Mario Monti και Λουκά Παπαδήμου»

Ένα άγνωστο και ταυτόχρονα ορατό πλέγμα σχέσεων μεταξύ του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, του νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Μόντι και του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμου αποκαλύπτει η γαλλική εφημερίδα "Le Monde" που διερωτάται τι κοινό έχουν οι τρεις άντρες μεταξύ τους διακινώντας έναν διαφορετικό ισχυρισμό.

Σε άρθρο της γαλλικής εφημερίδας με τίτλο «Goldman Sachs: η διασύνδεση μεταξύ Μάριο Ντράγκι, Μάριο Μόντι και Λουκά Παπαδήμου», επισημαίνεται ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και οι τρεις ανήκουν στο ευρωπαϊκό μοντέλο της  «κυβέρνησης Goldman Sachs». Κατά τον Monde, η επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ έχει υφάνει στην Ευρώπη ένα μοναδικό δίκτυο επιρροής το οποίο κινείται υπόγεια.

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται στην προηγούμενη θητεία του Mario Draghi, ως αντιπροέδρου της Goldman Sachs στην Ευρώπη μεταξύ των ετών 2002 και 2005 και υποστηρίζει ότι μετά το 2005 υπήρξε απλός συνεργάτης αλλάζοντας ταυτόχρονα τον «τόπο εργασίας και επιρροής» του. Ο Monde συμπεραίνει ότι μία από τις αποστολές ήταν να πουλήσει το χρηματοοικονομικό προϊόν «swap» με σκοπό να μεταθέσει για το μέλλον μέρος του δημόσιου χρέους, γεγονός που βοήθησε στην απόκρυψη και του ελληνικού χρέους. Κατά τους Γάλλους της Monde, ακολουθεί ο κ. Mario Monti, διεθνής σύμβουλος από το 2005 και στην τρίτη και τελευταία θέση βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Το σκεπτικό με βάση το οποίο ο γαλλικός Monde διαπλέκει τον κ. Παπαδήμο με την Goldman Sachs είναι ότι ο σημερινός πρωθυπουργός διετέλεσε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας μεταξύ 1994 και 2002, συμμετέχοντας από τη θέση του στην επιχείρηση δημιουργίας μεγεθών που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα από την Goldman Sachs. Επίσης διαχειριστής του ελληνικού χρέους ως επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ σήμερα είναι ο Πέτρος Χριστοδούλου, πρώην χρηματιστής στην επιχείρηση.

http://www.protothema.gr/world/article/?aid=159392