Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Μειώσεις ως 30% με το νέο Μνημόνιο στα ειδικά μισθολόγια


Γραφει ο Μάριος Χριστοδούλου
Περικοπές έως 30% σε όλα τα ειδικά μισθολόγια προωθεί με το νέο Μνημόνιο η κυβέρνηση. Πρόκειται για τα ειδικά καθεστώτα πληρωμής των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των ιατρών του ΕΣΥ, των δικαστικών, των καθηγητών ΑΕΙ – ΤΕΙ, των υπαλλήλων του διπλωματικού σώματος, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και μια σειρά άλλων
εργαζομένων στο Δημόσιο.
Στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζουν την πλήρη ένταξη των ειδικών αυτών καθεστώτων στον κορμό του ενιαίου μισθολογίου, που τέθηκε από τις αρχές του περασμένου μήνα σε εφαρμογή.
Στο μέτρο εμπίπτουν περίπου 300.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα δουν εντός του 2012 τις αποδοχές τους να προσγειώνονται στα επίπεδα με τα οποία αμείβονται σήμερα και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους στο Δημόσιο.
Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από τις αποδοχές τους, θα κοπούν και τα ειδικά επιδόματα που δίδονται με αυτά τα μισθολόγια.
Στην κυβέρνηση δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θα διατηρήσουν τουλάχιστον δύο από τα 15 ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν ανά περίπτωση οι προαναφερόμενες κατηγορίες υπαλλήλων.
Εκτός, δηλαδή, από τα οικογενειακά επιδόματα, άγνωστη προς το παρόν παραμένει η τύχη του επιδόματος εργασίας, το οποίο έχει να κάνει με τις ιδιαιτερότητες κάθε δουλειάς (π.χ. επίδομα κινδύνου για στρατιωτικούς ή βιβλιοθήκης για τους γιατρούς) ή το επίδομα θέσης ευθύνης.
Το τελευταίο μισθολογικό επίδομα αφορά τα χρόνια προϋπηρεσίας του υπαλλήλου και τη θέση ευθύνης που έχει στην εργασία του.
Ακόμη και αν διατηρηθούν τα ειδικά αυτά προνόμια ή ψαλιδιστούν στο μεγαλύτερο μέρος τους, οι μισθολογικές μειώσεις που θα υποστούν οι εργαζόμενοι θα κυμαίνονται σε ένα ποσοστό από 20% έως 30%, ανάλογα με την ειδικότητα, τη θέση και τα έτη προϋπηρεσίας του υπαλλήλου.
Τα ειδικά μισθολόγια έχουν μπει στο μάτι της τρόικας και είναι το πρώτο πράγμα που θα μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Ιανουάριο, όταν θα ξανάρθουν οι ξένοι στην Αθήνα για την αποκρυστάλλωση των όρων του νέου Μνημονίου.
Πάντως, το ΔΝΤ, σε πρόσφατη έκθεσή του, εστιάζει στην προσαρμογή στον τομέα των δαπανών, από τον οποίο μπορεί να εξοικονομηθεί ποσό ύψους 1,6 δισ. ευρώ ή το 0,75% του ΑΕΠ. Στο στόχαστρο βρίσκονται οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια και σε προνοιακά – κοινωνικά επιδόματα.
Οι περικοπές που υπέστησαν με το ενιαίο μισθ0λόγιο οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών ήταν πολύ μεγαλύτερες και αγγίζουν ακόμη και το 60%!
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μεικτές αποδοχές 3.280 ευρώ -πριν από έναν χρόνο (31.12.2009)- ενός υπαλλήλου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, από 1ης Νοεμβρίου του 2011 προσγειώθηκαν στα 2.900 ευρώ. Με την πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο τα επόμενα χρόνια αυτές οι αποδοχές (ακαθάριστες) θα προσαρμοστούν στα 1.531 ευρώ!
Αυτά σε ό,τι αφορά τις μειώσεις που έγιναν στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι δίνουν και τον παλμό για τις περικοπές που ετοιμάζονται στα ειδικά μισθολόγια.
http://olympia.gr/2011/12/16/%ce%bc%ce%b5%ce%b9%cf%8e%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%89%cf%82-30-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%ce%bc%ce%bd%ce%b7%ce%bc%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%b5%ce%b9%ce%b4/