Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Η υποχρεωτική τριετία των νεοδιόριστων εκ/κών στην περιοχή του πρώτου διορισμού – Κατάργηση της διάταξης ΤΩΡΑ. Έρευνα του ΙΠΕΜ/ΔΟΕ: 6 χρόνια παραμένουν, κατά Μ.Ο., οι εκ/κοί Π.Ε. στη θέση τους

Δημήτρης Μπράτης
Δάσκαλος-Υπ.Αιρετός για το ΚΥΣΠΕ
     με το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚ
      http://users.sch.gr/mpratis
          d.mpratis@gmail.com Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Η υποχρεωτική τριετία των νεοδιόριστων εκ/κών στην περιοχή του πρώτου διορισμού – Κατάργηση της διάταξης ΤΩΡΑ
Έρευνα του ΙΠΕΜ/ΔΟΕ: 6 χρόνια παραμένουν, κατά Μ.Ο., οι εκ/κοί Π.Ε. στη θέση τους 

            Στο Ν.3848/2010, παρά τις αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος των εκ/κών της Π.Ε., ψηφίστηκε διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι νεοδιόριστοι εκ/κοί παραμένουν στην περιοχή του πρώτου διορισμού υποχρεωτικά για τρία χρόνια. Κατά τους συντάκτες του νομοσχεδίου η διάταξη αυτή ψηφίστηκε με στόχο να περιορίσει τη «μεγάλη κινητικότητα» του εκ/κού προσωπικού που, όπως ισχυρίζονταν, είχε ως αποτέλεσμα να μην παραμένουν οι εκ/κοί πάνω από ένα χρόνο στο ίδιο σχολείο.
Ποια, όμως, είναι η πραγματικότητα;  
Με βάση του αριθμό των μεταθέσεων, που πραγματοποιήθηκαν την περσινή χρονιά, στην Π.Ε. προκύπτει ότι οι μετατιθέμενοι εκ/κοί της Π.Ε. (3500) είναι, περίπου, το 5% του συνόλου (70.000 Χ 5%=3.500), αριθμός πολύ μικρός.
  • Στις 22 του Οκτώβρη 2010, πριν τρεις μέρες, παρουσιάστηκαν στην Αθήνα τα πρώτα ευρήματα της έρευνας που διεξήγαγε το ΙΠΕΜ/ΔΟΕ σε συνεργασία με το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ και το ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ με θέμα:
«Όροι άσκησης του εκ/κού έργου στη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση»


Πίνακας 3 : Στοιχεία για την υπηρεσία των εκ/κών ανά βαθμίδα εκπαίδευσης ή φύλο

Πρωτοβάθμια
Εκπαίδευση
Δευτεροβάθμια
Εκπαίδευση
Υπηρεσία στην τωρινή τους θέση (Μ.Ο. & Τ.Α.)

6,3-6,6 χρόνια

8,2-8,3 χρόνια
Στην πρωτοβάθμια Εκπαίδευση οι εκ/κοί του δείγματος υπηρετούν κατά Μ.Ο. 6 χρόνια στην τωρινή τους θέση ενώ στη Β/θμια 8 χρόνια

Έρευνα: Κοινωνικό Πολύκεντρο, ΙΠΕΜ/ΔΟΕ, ΚΕΜΕΤΕ/ΟΛΜΕ
             Αθήνα 22/10/2010


Τα στοιχεία της έρευνας καταρρίπτουν με  τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις απόψεις εκείνων που ισχυρίζονται ότι στην εκπαίδευση υπάρχουν μεγάλες μετακινήσεις προσωπικού, και για αυτό και θεσπίστηκε η σχετική διάταξη. Αποδεικνύεται περίτρανα πως όταν ο εκ/κός μετατεθεί στον τόπο των «συμφερόντων του» παραμένει στο σχολείο περίπου 6 χρόνια στην Π.Ε. και οχτώ στη Δ.Ε.
Το Υπουργείο Παιδείας, οφείλει, με βάση και τα αποτελέσματα της έρευνας να καταργήσει άμεσα τη συγκεκριμένη διάταξη, πριν τις φετινές μεταθέσεις, η οποία τίποτε δεν προσφέρει στην ποιότητα της εκ/κής διαδικασίας, παρά μόνο τιμωρεί τους νεοδιόριστους συναδέλφους.
Σε διαφορετική περίπτωση οι παρενέργειες που θα προκύψουν θα είναι μη ανατρέψιμες. Π.χ. φέτος στην Αιτωλ/νία δεν διορίστηκε κανένας δάσκαλος. Αν την ερχόμενη χρονιά υπάρξουν στην περιοχή αυτή κενά αυτά θα καλυφθούν με νεοδιόριστους εκ/κούς, αφού οι συνάδελφοί μας που διορίστηκαν την περσινή χρονιά και, πιθανόν, κατάγονται απ’αυτόν το Νομό, εξαιτίας της τριετίας, δε θα μπορούν να κάνουν αίτηση για μετάθεση και ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται και τις επόμενες χρονιές.
Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι με τιμωρητικές διατάξεις δεν μπορεί να δημιουργηθεί το κατάλληλο παιδαγωγικό κλίμα στη σχολική μονάδα.
Ο κλάδος μας κατέθεσε, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, πέρυσι, στη Βουλή, συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα που αναφέρονται στην παροχή κινήτρων όπως π.χ. επιπλέον μοριοδότηση ΟΛΩΝ των εκ/κών ( και όχι μόνο των νεοδιόριστων) που παραμένουν πάνω από ένα χρόνο στην ίδια σχολική μονάδα.
Τις προτάσεις αυτές οφείλει να υιοθετήσει το Υπ.Παιδείας και να καταργήσει ΤΩΡΑ, πριν τις μεταθέσεις, την ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΗ και ΑΔΙΚΗ, για τους νεοδιόριστους συναδέλφους, διάταξη.
Δημήτρης Μπράτης
http://mpratis.gr/index.php/2010-09-03-17-59-29/77--6