Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Κρίσιμες συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Αντ.Σαμαρά και τον Γ.Καρατζαφέρη .

Απορρίπτει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών η ΝΔ
Κρίσιμες συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Αντ.Σαμαρά και τον Γ.Καρατζαφέρη
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση συνεργασίας  


Το απόγευμα της Παρασκευής θα πραγματοποιηθούν τα κρίσιμα για το μέλλον της κυβέρνησης συνεργασίας ραντεβού του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά (18:30) και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη (20:00). Ο πρωθυπουργός σκοπεύει να ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να ξεκαθαρίσουν τη θέση του για το σκοπό και τον ορίζοντα της κυβέρνησης. Εκ μέρους της ΝΔ επισημαίνεται, πάντως, ότι είναι όλα διευκρινισμένα από τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και απορρίπτεται η σκέψη για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ έλεγαν ότι η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ορίζει τον μεταβατικό χαρακτήρα της παρούσας κυβέρνησης, η οποία είναι ειδικού σκοπού και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
«Τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι προφανές ότι δεν αλλάζουν» ανέφεραν.
Παράλληλα, με αφορμή τις πληροφορίες, μετά το τηλεφώνημα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον πρωθυπουργό, περί πιθανής νέας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, πηγές της ΝΔ σχολίαζαν: «Δεν καταλαβαίνουμε τη σκοπιμότητα μιας νέας τέτοιας συνάντησης».
Σε μια χρονική στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται αποφασισμένος να παρουσιαστεί το απόγευμα της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου με την πρόθεση να τονίσει πως το κόμμα του δεν θα στηρίξει τη λήψη νέων μέτρων, προκειμένου να κλείσει η τρύπα του προϋπολογισμού του 2011.
Επίσης, θα ξεκαθαρίσει ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη διάρκεια ζωής, αν και δεν θα είναι αρνητικός να υπάρξει παράταση λίγων εβδομάδων, αλλά θα επιμείνει πως η κυβέρνησή του, αφού πιστεύει πως θα νικήσει στις εκλογές, θα διαπραγματευτεί τη νέα συμφωνία με τους πιστωτές. Στο ερώτημα «τι θα πράξει η ΝΔ στην πίεση της τρόικας για τη λήψη νέων μέτρων», ο κ. Σαμαράς, υποστηρίζει πως θα πρέπει να επικεντρωθούν μόνο στην περικοπή της σπατάλης.
Από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δρομολογημένο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.
Από την πλευρά του, ο Γ.Καρατζαφέρης εξέφραζε την εκτίμηση ότι «το πράγμα, όπως έχει σήμερα, δεν προχωράει. Θα γίνουν διαβουλεύσεις με τον Πρωθυπουργό, αλλά καλό θα είναι να υπάρχουν και στα πρακτικά της Βουλής, οι ενστάσεις μας και οι προβληματισμοί μας, κατά πόσο η παρούσα σύνθεση της κυβέρνησης εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας, όταν κάποιοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, ευτυχώς όχι όλοι, επιδίδονται σε κομματικές διαδικασίες αλλά και στην αναμονή των εκλογών».
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ προτείνει «ή προκήρυξη εκλογών αύριο ή προκήρυξη εκλογών με ένα χρόνο που θα επιτρέπει την επώαση και την διύλιση όλων αυτών των θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε προκειμένου η χώρα να μην βρεθεί σε αδιέξοδο τη 15η Μαρτίου όπου έχουμε να δώσουμε το μεγάλο ομόλογο».
Υπέρ της συνεδρίασης του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τάσσεται η Δημοκρατική Συμμαχία και ζητά επιπλέον να κρατηθούν πρακτικά και να δημοσιοποιηθούν. Το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη αφού επισημαίνει πως «τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να παίζουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης», χαρακτηρίζει χρήσιμες αυτές τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών για «να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να σταματήσουν τα παλαιοκομματικά πολιτικά παιχνίδια».
http://www.sofokleous10.gr/portal2/politiki/politiki/Κρίσιμες-συναντήσεις-του-πρωθυπουργού-με-τον-Αντ-Σαμαρά-και-τον-Γ-Καρατζαφέρη-2011122347027/