Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Γνωρίζετε ότι..το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει παραχώρηση «αιγιαλού και παραλίας» σε ιδιώτες επενδυτές

Η παραχώρηση «αιγιαλού και παραλίας» σε ιδιώτες επενδυτές για διάστημα μέχρι και 50 ετών προβλέπεται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου. Επιπλέον για την αξιοποίηση της δημοσίας περιουσίας στο νόμο υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για την ίδρυση Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας το....
οποίο θα έχει τη δυνατότητα να εκδίδει ομόλογα και να τα ανταλλάσσει με ομόλογα του Δημοσίου αλλά ακόμη και να παρέχει εγγυήσεις για τα δάνεια που συνάπτει το Δημόσιο. Εξάλλου περιέχεται ειδική ρύθμιση με την οποία ορίζεται ο θεσμός της “επιφάνειας” για την παραχώρηση με μακροχρόνια μίσθωση από 50 έως και 100 ετών δημόσιων κτημάτων.


Μάλιστα τα μελλοντικά έσοδα από τις μισθώσεις αυτές μπορούν να τιτλοποιηθούν ενώ παρέχεται η δυνατότητα στον επενδυτή να αγοράσει το ακίνητο μετά την παρέλευση 100 ετών. Πιο αναλυτικά στο κεφάλαιο Β΄ αναφέρεται ότι για την αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση στον κύριο της επένδυσης της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή λιμενικών εγκαταστάσεων. Η παραχώρηση γίνεται για 50 χρόνια με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Εξάλλου με άλλη διάταξη συστήνεται Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. Με αποκλειστικό σκοπό την πώληση εταιρειών και την αξιοποίηση ακινήτων.

Τα έσοδα του χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την μείωση του δημοσίου χρέους και μπορεί να εκδίδει ομόλογα τα οποία να χρησιμοποιεί στην δευτερογενή αγορά για την απόκτηση ομολόγων του Δημοσίου. Οποιαδήποτε περιουσιακό στοιχείο μεταβιβαστεί στο Ταμείο δεν μπορεί “καθ΄ οιονδήποτε τρόπο” , όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται να επιστρέψει πίσω στο Δημόσιο . Στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου θα παρίστανται ως παρατηρητές χωρίς δικαίωμα ψήφου δύο εκπρόσωποι οι οποίοι προτείνονται από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή . Οι δύο εκπρόσωποι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται εγγράφως για την λειτουργία του Ταμείου και με τη σειρά τους να ενημερώνουν την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.