Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Πάγωμα διορισμών, παγωμάρα στους εκπαιδευτικούς, παγετώνας στην εκπαίδευση‏, του Χρήστου Επαμ. Κυργιάκη

 
«Ο χρόνος δεν παγώνει, η χώρα προχωρά, τα ζητήματα είναι τεράστια. Μια κυβέρνηση που έχει διακομματική συμφωνία είναι το ιδανικό περιβάλλον για να προωθηθούν θέματα Παιδείας. Εύχομαι και ελπίζω να υπάρχει αυτή η συναίνεση», δήλωσε με «κρύο αίμα» η υπουργός παιδείας στους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ που της ζήτησαν, εκτός των άλλων, «πάγωμα» των αλλαγών στο Λύκειο.
Τι ποιητικό! «Ο χρόνος δεν παγώνει»… Κι όμως, ο χρόνος ήταν παγωμένος μέχρι που έγινε το bing bang και ίσως παγώσει και ο πολιτικός χρόνος κάποιων πεφωτισμένων όταν θα συμβεί στη χώρα μας το bing bang των πολιτών.
Πόσο ψεύτικο! « Η χώρα προχωρά»… Προς το καλύτερο; Δηλαδή η πορεία της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια είναι προς το καλύτερο; Αν αυτό εννοεί η υπουργός τότε δεν πήρε χαμπάρι πόσο κακό έχει προκαλέσει η ίδια και οι συνάδελφοί της στους ανθρώπους αυτής της χώρας. Τέτοιο «προχώρημα» της χώρας, να μας λείπει. Αν πάλι θεωρεί η υπουργός ότι τα τελευταία δύο χρόνια τα πράγματα δεν πήγαν καλά για τη χώρα, τότε θα έπρεπε, η ίδια και οι συνάδελφοί της, να έχουν φύγει από προχθές. Πώς γίνεται, τάχα, για δύο χρόνια να μας βεβαιώνουν ότι η χώρα προχωρά προς το καλύτερο και το μόνο που συμβαίνει είναι η χώρα να προχωρά, μεν, αλλά προς τον γκρεμό. Η απάντηση είναι απλή.
Άλλο εννοούν ως «χώρα» η υπουργός και οι συνάδελφοί της και άλλο οι άνθρωποι που ζουν σ΄αυτή. Στα μυαλά των υπουργών στη «χώρα» δεν συμπεριλαμβάνονται οι άνθρωποι, οι ζωές τους, οι ανάγκες τους, τα όνειρα τους παρά μόνο, οι αγορές, τα κέρδη τους, τα συμφέροντά τους, οι καταθέσεις τους, οι καρέκλες τους, η χλιδή τους.
Τόσο κενό, σε 4 λέξεις! «Τα ζητήματα είναι τεράστια»… Η εξαθλίωση που προκαλέσατε εσείς και οι συνάδελφοί σας, αυτή είναι τεράστια. Όμως δεν την επικαλείστε γιατί η εξαθλίωση σκεπάζει ανθρώπους, ματώνει ψυχές, κρύβει ευθύνες, τις δικές σας και των υπολοίπων, συντρίβει οικογένειες και, δυστυχώς για σας, μπορεί να γεννήσει και επαναστάτες, μπορεί και επαναστάσεις.
Πόσο αληθινό και πόσο ύπουλο! «Μια κυβέρνηση που έχει διακομματική συμφωνία είναι το ιδανικό περιβάλλον για να προωθηθούν θέματα Παιδείας»… Πράγματι, υπάρχει διακομματική συμφωνία, χωρίς να υπάρχει συμφωνία με τους φορείς της εκπαίδευσης και χωρίς τη λαϊκή έγκριση αφού το ξέρετε πολύ καλά πως στο λαό είστε μειοψηφία. Υπάρχει διακομματική συμφωνία για να προωθηθούν θέματα που σχετίζονται με την κατεδάφιση της Δωρεάν Παιδείας, είναι η πραγματικότητα. Γι΄αυτό ζητάτε συναίνεση. Θα την έχετε από τα συγκοινωνούντα με το δικό σας, κόμματα, αλλά δεν θα την έχετε ούτε από τους εκπαιδευτικούς, ούτε από τους μαθητές, ούτε από τους γονείς.
Εξαγγέλλετε μηδενικούς διορισμούς στην εκπαίδευση και αισθάνεστε υπερήφανη που  το επίτευγμά σας θα ικανοποιήσει απολύτως την τρόικα, απογοητεύοντας τελείως τους εκπαιδευτικούς. Για τα κενά που θα δημιουργηθούν, δεν σας νοιάζει. Μήπως σας ένοιαξε και ποτέ; Μήπως σας ένοιαξε για τα βιβλία που ακόμη λείπουν από τα σχολεία; Τις προσωπικές σας εξετάσεις προς τους δανειστές τις περάσατε με άριστα, στις άλλες προς το λαό, μάλλον μείνατε στην ίδια τάξη.
Δυστυχώς για σας, αυτή η πρόσκαιρη κοινοβουλευτική συναίνεση, δεν έχει μέλλον μπροστά της, Θα διαλυθεί από τις εσωτερικές της αντιθέσεις και την πίεση που αρχίζουν να ασκούν οι πολίτες. Οι «εκδηλώσεις αγάπης» των Θεοφανείων ήταν αρκετά «διαφωτιστικές» και ίσως δίνουν μια εικόνα για το τι μπορεί να ακολουθήσει αν η κυβερνητική τρόικα δεν φύγει όσο γίνεται νωρίτερα.


Χρήστος Επαμ. Κυργιάκης
xrkyrgiakis@yahoo.gr