Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ»

Η  Ε.Κ.Ο  καθηγητών Β΄θμιας εκπ/σης νομού Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της αποστολής της ως ειδική κομματική οργάνωση που σκοπό έχει να ενημερώνει τα αρμόδια όργανα του κόμματος για τα προβλήματα του επιστημονικού της χώρου , σε συνεδρίαση του Δ/Σ της στις 30-01-2012 με την συμμετοχή επιστημονικών φορέων , ομόφωνα αποφάσισε να σας κάνει κοινωνούς των παρακάτω θέσεων σχετικά με τη πρόθεση της Υπουργού Παιδείας να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για το << Νέο Λύκειο Γενικό και Τεχνικό >> και την προσπάθειά της να αποσπάσει τη συναίνεση της Ν.Δ. στην ψήφισή του.
Μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ το 2009 καθημερινά ο εκπαιδευτικός κόσμος γίνεται μάρτυρας της πιο βάναυσης κατεδάφισης της β/θμιας εκπαίδευσης. Μια σύντομη απαρίθμηση είναι απλώς ενδεικτική των όσων συμβαίνουν στο χώρο μας .Διάλυση της διοίκησης της εκπαίδευσης με την κατάργηση των γραφείων που αποτελούσαν τον κύριο συνεκτικό κρίκο ανάμεσα στα σχολεία και τη διοίκηση ειδικά στις μεγάλες διευθύνσεις όπως είναι η δική μας. Δημιουργία γενικευμένου κλίματος εκφοβισμού και ανασφάλειας στους εκπαιδευτικούς τόσο με την απειλή της εφεδρείας και των απολύσεων όσο και με την οικονομική αφαίμαξη σε ποσοστό εως 40 % των μισθών μας με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου – βαθμολογίου που πλήττει ιδιαίτερα τη νέα γενιά των συναδέλφων μας. Μείωση εως 50% της χρηματοδότησης των σχολείων μέσω των σχολικών επιτροπών. Την υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής μας περίθαλψης διαλύοντας κάθε έννοια κοινωνικού κράτους την ώρα που οι εισφορές μας γι αυτήν αυξάνονται. Την απαράδεκτη και πρωτοφανή στα χρονικά του Ελληνικού κράτους κατάσταση με την διανομή των βιβλίων που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί και την αντίστοιχη κατασπατάληση απαραίτητων για τη λειτουργεία των σχολείων οικονομικών πόρων για χιλιάδες φωτοτυπίες και συντήρηση φωτοτυπικών μηχανημάτων.
Όλα αυτά και τόσα άλλα απέχουν έτη φωτός απ’ όσα ο ιδεολογικός και πολιτικός μας χώρος έχει εφαρμόσει, σχεδιάσει και προβλέψει για την παιδεία στον τόπο μας. Και για όλα αυτά υπάρχουν υπεύθυνοι , συγκεκριμένοι και ορατοί σε όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο. Είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της υπουργού του κας Διαμαντοπούλου.
Πιστεύουμε λοιπόν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να συναινέσει  σ’ αυτό το νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο που στις επιτροπές σύνταξής του δεν συμμετείχε κανένα στέλεχος της Ν.Δ. άρα επ’ ουδενί εκφράζει τη δική μας σκέψη και πολιτική για το χώρο της β/θμιας εκπ/σης. Και επιπλέον κανένας επιστημονικός φορέας δεν έχει εκφραστεί θετικά για την φιλοσοφία του νέου προγράμματος σπουδών που εισάγει το << νέο λύκειο >>. Άλλωστε οφείλει να μας προβληματίσει και να μας υποψιάσει όλη αυτή η σπουδή των υπουργών του ΠΑΣΟΚ να εισάγουν προς ψήφιση νομοσχέδια τώρα που η Ν.Δ συμμετέχει σ’ αυτό το καινοφανές κυβερνητικό σχήμα που έχει δημιουργηθεί μόνο για έναν συγκεκριμένο και σαφή σκοπό, την διαπραγμάτευση και υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.
Εν αναμονή λοιπόν των εθνικών εκλογών που είναι η μόνη λύση μπροστά στα αδιέξοδα που μας οδήγησε η καταστροφική για τον τόπο μας διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε ότι η Ν.Δ. και ειδικότερα ο τομέας παιδείας , δεν πρέπει να προσφέρει άλλοθι και σανίδες σωτηρίας σε μια  υπουργό Παιδείας που έχει χάσει κάθε επαφή με την εκπαιδευτική πραγματικότητα και ενδιαφέρεται μόνο για την προσωπική της πολιτική επιβίωση
http://ndthessaloniki.gr/?p=5719