Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Καταρρέει η κυβέρνηση - Ρήξεις, παραιτήσεις και διαρροές

Καταρρέει η κυβέρνηση - Ρήξεις, παραιτήσεις και διαρροές : Σε βαρύ κλίμα και με δεδομένη την απόφαση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη να μην ψηφίσει τα μέτρα, αλλά και τις παραιτήσεις υπουργών και
Σε βαρύ κλίμα και με δεδομένη την απόφαση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη να μην ψηφίσει τα μέτρα, αλλά και τις παραιτήσεις υπουργών και υφυπουργών, όλα είναι ανοικτά, στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει το απόγευμα και το οποίο θα μεταδοθεί «ζωντανά» μέσω τηλεόρασης, σύμφωνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Παραιτήθηκε και η αναπληρώτρια υπουργός εξωτερικών κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Στις 18:00 έγινε γνωστό ότι παραιτήθηκε η αναπληρώτρια υπουργός εξωτερικών κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό.

Αποχώρηση ΛΑΟΣ

Μετά τον υφυπουργό Εργασίας Γ. Κουτσούκο χθες, την παραίτησή τους στο Γραφείο του Πρωθυπουργού υπέβαλαν ο υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης και οι υφυπουργοί Αστέριος Ροντούλης και Αδωνις Γεωργιάδης.
Πρώτος την παραίτησή του υπέβαλε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αστέριος Ροντούλης, ο οποίος στη σχετική επιστολή του αναφέρει πως θεωρεί την παραμονή του στην κυβέρνηση ασύμβατη με τη διαμορφωθείσα πραγματικότητα και αφού ευχαριστεί τον κ. Παπαδήμο για την εμπιστοσύνη που του έδειξε, δηλώνει ότι εκτιμά και σέβεται το πρόσωπό του. Όπως διευκρίνισε ο κ. Ροντούλης, πρόθεσή του είναι να καταψηφίσει τα μέτρα του νέου μνημονίου.

Ακολούθησαν οι παραιτήσεις των κ.κ. Βορίδη και Γεωργιάδη, οι οποίοι ωστόσο φαίνεται πως διαχωρίζουν τη θέση τους από τη θέση που διατύπωσε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και να υπερψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση.

Τόσο ο κ. Βορίδης όσο και ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαιώνουν στις επιστολές τους τον Πρωθυπουργό ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνησή του: «Θα συνεχίσω να στηρίζω την κυβέρνησή σας στο δύσκολο έργο για τη σωτηρία της χώρας μας», αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Βορίδης. Επιπλέον, σε σύντομη συνομιλία του ο κ. Βορίδης με δημοσιογράφους μετά την επίδοση της παραίτησης του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «πολιτική σημασία έχει η ψήφος στη Βουλή». Με τη σειρά του ο κ. Γεωργιάδης δηλώνει πως από τη θέση του απλού βουλευτή θα στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Παπαδήμου για έξοδο της χώρας από την κρίση.

«Σε αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή όμως, που διακινδυνεύεται το μέλλον της χώρας και του Ελληνικού λαού, ο κ. Καρατζαφέρης επιλέγει την φυγή για να μην αναλάβει, έμπρακτα, την εθνική ευθύνη που του αναλογεί», παρατήρησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης.

«Το αδιέξοδό του είναι προφανές. Δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από μεγαλόσχημες λέξεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπεγλίτης συμπλήρωσε ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι πως «στις κρίσιμες ψηφοφορίες που ακολουθούν στην Βουλή, το συμφέρον της πατρίδας επιβάλλει την υπεύθυνη στάση όλων των βουλευτών και τη θετική τους ψήφο, ώστε η χώρα και οι Έλληνες να πορευτούν με ασφάλεια στην έξοδο από την κρίση και παράλληλα να διαμορφώσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη, με κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια».

«Η χώρα δίνει μια σκληρή διαπραγματευτική μάχη για την επιβίωσή της, σε ένα δυσμενές ευρωπαϊκό περιβάλλον. Η μάχη πρέπει να κερδηθεί, δυστυχώς, με μεγάλες θυσίες», κατέληξε.

Κρίση στο ΠΑΣΟΚ

Στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται τα ρήγματα στην ΚΟ καθώς την παραίτησή του από τη βουλευτική του έδρα υπέβαλε ο βουλευτής Αρτας, Παύλος Στασινός, μία μέρα μετά την παραίτηση του υφυπουργού Εργασίας και βουλευτή Ηλείας του Κινήματος, Γιάννη Κουτσούκου.

Την απόφασή της να μην ψηφίσει το νέο μνημόνιο γνωστοποίησε εξάλλου και η ανεξάρτητη βουλευτής (πρωην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) Μιλένα Αποστολάκη, καθώς όπως αναφέρει σε δήλωσή της, είναι ανυπόστατο πλέον το επιχείρημα ότι η ψήφιση της δανειακής σύμβασης αποτρέπει τη χρεοκοπία της χώρας.

Ο βουλευτής Τρικάλων Χρήστος Μαγκούφης δήλωσε επίσης ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα.

Διαρροές και από τη Νέα Δημοκρατία

O πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ανέβαλε για το Σάββατο τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με στόχο να εξηγήσει γιατί το κόμμα πρέπει να στηρίξει τα υφεσιακά μέτρα του νέου Μνημονίου.

Εκτός της παραίτησης του Γ.Μανώλη από τη θέση του γραμματέα Συνδικαλιστικού, ο πρόεδρος της ΝΔ έρχεται αντιμέτωπος και με τη διαφωνία επί των μέτρων που έχουν εκφράσει τις προηγούμενες ημέρες ορισμένοι βουλευτές του κόμματος. Μεταξύ αυτών, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος τόνισε ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα, αλλά θα ψηφίσει το PSI.
http://silvercity.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=18772%3A2012-02-10-17-18-05&catid=58%3Afootball&Itemid=182