Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Oι Μ.Βορίδης και Α.Γεωργιάδης προπομποί του Γ.Καρατζαφέρη στη ΝΔ!


Επιχειρώντας να γεφυρώσει το ρήγμα που προκάλεσε στα ύφαλα της ΝΔ με τη διαγραφή 21 βουλευτών από την ΚΟ και το κόμμα και του Π.Καμμένου από το κόμμα, ο Αντώνης Σαμαράς προχωρά (αναμένεται να ανακοινωθούν σε λίγες ώρες) δύο προαναγγελθείσες μετεγγραφές, των δύο πρώην βουλευτών του ΛΑΟΣ, του υπουργού Μεταφορών Μάκη Βορίδη και του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη.
Δύο μετεγγραφές που ενώ είναι αμφίβολο αν θα κλείσουν το ρήγμα που έχει ανοίξει στα ύφαλα του κόμματος με την στροφή υπέρ του Μνημονίου και των θέσεων της τρόϊκας, ταυτοχρόνως φαίνεται να αποτελούν προάγγελο ευρύτερων εξελίξεων στο χώρο της δεξιάς παράταξης, αφού όλα δείχνουν ότι η απορρόφηση ολόκληρου του ΛΑΟΣ από τη ΝΔ και η επιστροφή του Γ.Καρατζαφέρη στο κόμμα που τον ανέδειξε, είναι θέμα λίγου χρόνου και μάλλον θα γίνει πριν τις ερχόμενες εκλογές.
Η αλλαγή της στάσης του ΛΑΟΣ κατά του Μνημονίου, η διαφοροποίηση των δύο βουλευτών του και η εν συνεχεία ένταξή τους στη ΝΔ, είναι γεγονότα που χρήζουν ειδικής και όχι επιφανειακής ανάγνωσης.
Το ΛΑΟΣ πιέζεται στις δημοσκοπήσεις, πολύ σύντομα, όπως έχουμε γράψει θα αρχίσει να «φλερτάρει» δημοσκοπικά με το όριο του 3% (4,5% με πτωτική τάση τον έδειχνε η τελευταία δημοσκόπηση της VPRC) παρά την στροφή του Γ.Καρατζαφέρη κατά του Μνημονίου (μάλλον εξαιρετικά καθυστερημένη).
Από την άλλη η ΝΔ και προσωπικά ο Α.Σαμαράς, έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα: Στην πολιτική της αξιοπιστία, σε επίπεδο κοινοβουλευτικής δύναμης, αλλά πάνω απ’όλα σε δυναμική.
Η αυτοδυναμία είναι όνειρο άπιαστο και πλέον στις τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις εμφανίζεται με ποσοστό περί το 26% (27,5% η τελευταία της VPRC που ολοκληρώθηκε πριν τις διαγραφές της Κυριακής). Στη ΝΔ θεωρούν ότι με την απορρόφηση του ΛΑΟΣ θα απαντήσουν εν μέρει στις πιέσεις που δέχονται, αλλά ξεχνούν ότι η αξιοπιστία του ΛΑΟΣ και των βουλευτών του βρίσκεται σε χειρότερο επίπεδο και από αυτό της ΝΔ.
Εκτός αυτού υπάρχουν και οι παρενέργειες: Η επιστροφή του Γ.Καρατζαφέρη στο «ρετιρέ» της πολυκατοικίας, ελάχιστα θα χαροποιούσε πολλούς από τους νυν βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι στις περιφέρειες του Α.Γεωργιάδη και του Μ.Βορίδη ήδη είναι ελάχιστα χαρούμενοι από την αναμενόμενη ένταξή τους στο κόμμα.
Να σημειώσουμε ότι οι δύο πολιτικοί είναι δύο διαφορετικές εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις: Ο Μάκης Βορίδης δικηγόρος, προέρχεται από αυτό που λέμε «μεγάλο αστικό τζάκι» και θα μπορούσε να παίξει ακόμα και ηγετικό ρόλο αν είχε εγκαταλείψει εγκαίρως το ΛΑΟΣ, στις δημοτικές του 2010  μετά τα όσα του έστησε ο Γ.Καρατζαφέρης με την φωτογραφία με το τσεκούρι ως μέλος κάποτε μιας εξωκοινοβουλευτικής ομάδας της δεξιάς.
Ο Α.Γεωργιάδης, είναι τηλεπωλητής βιβλίων, ο «Λιακόπουλος της Αθήνας», ο οποίος η πολιτική τύχη τον έφερε εκεί που είναι. Να σημειώσουμε πάντως ότι δεν είχε αρνητικές κριτικές στην σύντομη θητεία του στο υφυπουργείο αρμόδιο για την Εμπορική Ναυτιλία. Το αντίθετο, μπορούμε να πούμε.
Ο Α.Σαμαράς επιδιώκει με αυτές τις μετεγγραφές να κερδίσει το σκληρό δεξιό ακροατήριο και να εξουδετερώσει την όποια δυναμική μπορεί να αναπτύξει το νέο αντιμνημονιακό εκ δεξιών της Ν.Δ. κόμμα που ετοιμάζεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα και στο οποίο ενδέχεται να συμμετέχουν τουλάχιστον δέκα από τους διαγραφέντες, εκτός από τον Π. Καμμένο και εκεί κάνει λάθος, εκτιμούμε.
Το πρόβλημα της πολιτικής αξιοπιστίας που έχει δεν μπορεί να το λύσει με δύο βουλευτές, οι οποίοι είναι υπερ του Μνημονίου από τον Μάϊο του 2010. Ίσα-ίσα θα το εντείνει. Ομολογεί ότι έκανε λάθος που δεν υπερψήφισε το πρώτο Μνημόνιο το 2010.
Με αυτή την έννοια η Ν.Δ. εντάσσεται στο ΛΑΟΣ και όχι το ΛΑΟΣ στη ΝΔ. Και αυτό στο οποίο δείχνουν ανεξήγητη πολιτική μυωπία στη ΝΔ, είναι ότι το πρόβλημά τους είναι η στροφή προς το Μνημόνιο την στιγμή που οι πολίτες απλά εξοστρακίζουν όποιον τολμά να μιλήσει υπέρ του Μνημονίου και ακόμα χειρότερα όποιον κάνει «κωλοτούμπα» στις πολιτικές του θέσεις. Το λάθος του θα το διαπιστώσει πολύ σύντομα στις πρώτες δημοσκοπήσεις…
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=34549&Itemid=139