Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα, PSI, Εφαρμοστικός για τα μέτρα 3,2 δισ. ευρώ και η νομοθετική ρύθμιση για τις ρήτρες συλλογικής δράσης - Μόνιμο επιτηρητή στην Ελλάδα στέλνει η Κομισιόν

Συμφωνίες οι οποίες θα κρίνουν την τύχη της χώρας καταθέτει την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση. Πρόκειται για τους όρους ανταλλαγής των νέων ομολόγων ( PSI) πουν - εκτός απροόπτου - θα ανακοινωθούν την επόμενη Τετάρτη, τη νομοθετική ρύθμιση για την ενεργοποίησης των ρητρών Συλλογικής δράσης ( CACs) και το  πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα των 3,2 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία για την κάλυψη της τρύπας μέτρων 325 εκατ. ευρώ έκλεισε μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε ότι τα μέτρα επικεντρώνονται στους τομείς της άμυνας (επιπλέον περικοπή 100 εκατ. ευρώ), της υγείας, τις λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων Εσωτερικών, Υγείας και Εργασίας ( 135 εκατ. ευρώ) των ειδικών μισθολογίων (90 εκατ. για την επίσπευση των περικοπών), των συντάξεων και των ειδικών επιδομάτων –όπως τα πολυτεκνικά.
Εντός της ερχόμενης εβδομάδας –και πιθανότατα την Τετάρτη θα ανακοινωθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επίσημη πρόταση για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, καθώς και η νομοθετική ρύθμιση για τα Collective Action Clauses (CACs), ώστε να μπορούν να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή καθιστώντας υποχρεωτικό το «κούρεμα» για όλους αν τα ποσοστά συμμετοχής των ιδιωτών κριθούν ανεπαρκή.
Με το PSI οι ιδιώτες αναμένεται να κληθούν να υποστούν ζημίες της τάξης του 70% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, ενώ το επιτόκιο των νέων ομολόγων εκτιμάται πως θα κινηθεί στην περιοχή του 3,5% και θα είναι συνδεδεμένο, από κάποιο έτος και μετά με το ρυθμό ανάπτυξης, σε κάποια προκαθορισμένη ποσόστωση. Το PSI θα αφορά σε ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 200 δισ. ευρώ που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες και τα οποία θα υποστούν «κούρεμα» 50% επί της ονομαστικής τους αξίας. Από την ώρα αναγγελίας της πρότασης οι ιδιώτες εκτιμάται πως θα έχουν στη διάθεσή τους περίπου τρεις εβδομάδες για να εκδηλώσουν συμμετοχή.
Οι νεώτερες πληροφορίες κάνουν λόγο για συμμετοχή των εθνικών τραπεζών και της ΕΚΤ –αν και υπάρχει πρόταση οι εθνικές τράπεζες, οι οποίες αγόρασαν ομόλογα στο 70% της αξίας τους στη δευτερογενή αγορά να τα κρατήσουν μέχρι τη λήξη τους.
Η συμφωνία που έχει κλείσει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα και η οποία θα επικυρωθεί από το Eurogroup της Δευτέρας (σ.σ. το Euro Working Group θα συνεδριάσει την Κυριακή) , προβλέπει την τμηματική καταβολή των πρώτων 80 δις. ευρώ του δεύτερου πακέτου βοήθειας 130 δις. ευρώ. Ουσιαστικά θα ισχύσει η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε και στο πρώτο Μνημόνιο, δηλαδή πριν την εκταμίευση κάθε δόσης θα πραγματοποιείται ο ενδελεχής έλεγχος της τρόικας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρείται σωστά το πρόγραμμα και σε περίπτωση αποκλίσεων θα απαιτούνται νέα διορθωτικά μέτρα.
Στα πλαίσια αυτά, έρχεται στην Αθήνα μόνιμος εκπρόσωπος της Κομισιόν –όπως ο Μπομπ Τραα του ΔΝΤ- ο οποίος και θα συνδράμει τον επικεφαλής της Task Force κ. Ραϊχενμπάχ.
Στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης είναι η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, δηλαδή του νόμου εφαρμογής των μέτρων που συμπεριλαμβάνονται στο δεύτερο Μνημόνιο και αγγίζουν τα 3,2 δις. ευρώ. Αφορούν 1,076 δισ. ευρώ από φαρμακευτική δαπάνη, 50 εκατ. ευρώ από υπερωρίες γιατρών, 300 εκατ. ευρώ από αμυντικές δαπάνες, 30 εκατ. ευρώ από κατάργηση θέσεων 550 αντιδημάρχων, 270 εκατ. ευρώ από καταναλωτικές και εκλογικές δαπάνες, 190 εκατ. ευρώ από περικοπές επιδομάτων απομακρυσμένων περιοχών και επιχορηγήσεων από διάφορα υπουργεία, 400 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 200 εκατ. ευρώ από τη μείωση κατά 15% των συντάξεων σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, καθώς και 50 εκατ. ευρώ από τη μείωση κατά 7% των συντάξεων του ΝΑΤ.
Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών στην τελική ευθεία μπαίνει και η δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την αυτόματη αποπληρωμή των χρεολυσίων που είχε ζητήσει η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.  Σε αυτόν θα κατατεθούν τα υπόλοιπα του δανείου των 130 και τα οποία θα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή των ελληνικών τοκοχρεολυσίων.  

Μ. Χριστοδούλου
http://www.bankingnews.gr/