Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ποινική δίωξη για έξη κακουργήματα στο Λαυρεντιάδη

Μπροστά στο σκάνδαλο της Proton Bank το σκάνδαλο Κοσκωτά από άποψη μεγεθών είναι σαν να συγκρίνουμε ατομική έκρηξη με νεροπίστολο, για αυτό το λόγο και είναι πολύ δυσκολότερο να αποσιωπηθεί. Οι προεκτάσεις του κλυδωνίζουν αμέτρητους τομείς.

Αντιμέτωπος με την ποινή των ισοβίων βρίσκεται πλέον ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, μετά και τις διώξεις που άσκησε εναντίον του ο εισαγγελέας για την υπόθεση της Proton Bank. O οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης, άσκησε σήμερα ποινικές διώξεις για έξι κακουργήματα εναντίον του επιχειρηματία και άλλων 27 προσώπων.

Η δίωξη αφορά την υπόθεση των επισφαλών δανείων τα οποία είχε χορηγήσει η τράπεζα σε εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Ο εισαγγελέας περιλαμβάνει στην παραγγελία του το σύνολο του επίμαχου ποσού, που φτάνει τα 701 εκατ. ευρώ, καθώς ζητά να μην αρχειοθετηθεί το σκέλος της υπόθεσης που αφορά τα 50 εκατ. ευρώ, τα οποία επέστρεψε ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης στην τράπεζα.

Οι κατηγορίες αφορούν τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης και υπεξαίρεσης σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της απιστίας.

Ο κ. Πεπόνης ζητά επίσης να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες ελεγκτικών και εποπτικών οργάνων, ενώ τονίζει την ανάγκη λήψης νόμιμων μέτρων για τη διασφάλιση της παρουσίας των κατηγορούμενων ενώπιον των δικαστικών αρχών.

Aναλυτικότερα, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και οι συνεργάτες του κατηγορούνται για τα εξής κακουργήματα:

- Σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

- Απάτη κατ' εξακολούθηση και από κοινού, με την επιβαρυντική περίπτωση του Ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρει, όπως ο ίδιος ο κ. Πεπόνης επισημαίνει στο έγγραφό του, ισόβια κάθειρξη.

- Σε σχέση με το πόρισμα του εισαγγελέα Ι. Δραγάτση προσθέτει την επιβαρυντική κατηγορία της απάτης κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια. Ορισμένα από τα υπόλοιπα άτομα κατηγορούνται για άμεση και από κοινού συνέργεια στην απάτη.

- Όλοι κατηγορούνται για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος) κατ΄ εξακολούθηση και από κοινού με την επιβαρυντική περίπτωση του Ν. 1608/50. Απαιτείται μάλιστα η επιστροφή όλων των ποσών, και όχι μόνο των 54 εκ. ευρώ, όπως ζητούσε το πόρισμα Δραγάτση.

- Παραγγέλλεται επίσης δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από μαύρο χρήμα κατ' επάγγελμα στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης.

- Προστίθεται και νέο αδίκημα σε σχέση με το πόρισμα Δραγάτση, αυτό της απιστίας κατ' εξακολούθηση και από κοινού.

Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει βούληση από τον εισαγγελέα Πεπόνη για πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου. Ένα σκάνδαλο που και αυτό πλήρωσε από την τσέπη του ο Ελληνικός λαός.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=37266&Itemid=131