Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Το μεγάλο κόλπο με τα CDS

Η αίσια έκβαση του PSI, δηλαδή της… υποχρεωτικής, και όχι φυσικά εθελοντικής συμφωνίας των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων, να αποδεχτούν ότι δεν θα εισπράξουν μελλοντικά τα κέρδη που προσδοκούσαν, ήταν η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να διαμορφωθεί το κατάλληλο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, που θα… ξεκαρφίτσωνε από τις καθημερινές αφηγήσεις για την Ελλάδα την προοπτική της χρεοκοπίας.

Κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την.....
αποψινή απόφαση του Οίκου Αξιολόγησης Fitch να αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία, κατά πολύ περισσότερο σε σχέση με ό, τι ανέμεναν οι διεθνείς αναλυτές.

Το PSI ωστόσο είχε και μια «γκρίζα» παράμετρο. Την ενεργοποίηση των CAC’s, που υποχρέωσαν και τα ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία να μπουν στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αναγκάζοντας την ISDA να… πετάξει λευκή πετσέτα. Και ενώ μετά τη συνεδρίαση του Eurorgoup είχε προχωρήσει στην εκτίμηση ότι το PSI δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα, και κράτησε έτσι «κλειδωμένα» τα CDS της χρεοκοπίας, μετά την ενεργοποίηση των CACs από την πλευρά της Ελλάδας, με τη σύμφωνη γνώμη του Eurogroup, τα CDS «ξεκλείδωσαν». Και οι κερδοσκόποι, δηλαδή όσοι είχαν ποντάρει στην προοπτική χρεοκοπίας της Ελλάδας, περιμένουν πλέον να… περάσουν από το ταμείο και να εισπράξουν τα κέρδη τους, με τη σχετική δημοπρασία που θα γίνει στις 19 Μαρτίου.

Το επιχείρημα για την ενεργοποίηση των CAC’s ήταν ότι το ποσό που θα πληρωθούν τα CDS, δεν θα υπερβεί τα περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Σε μια δημοπρασία, το ποσό είναι εξαιρετικά πιθανό να ανέβει. Και, σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα που, έστω και τεχνητά, χρεοκόπησε.

Αυτό είναι το πρώτο σοβαρό πρόβλημα για το μέλλον, καθώς υποθηκεύει την προοπτική επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια. Κι αν δεν καταφέρουμε να επιστρέψουμε στις αγορές για να δανειστούμε, θα συνεχίσουμε να είμαστε πλήρως εξαρτημένοι από Μνημόνια υποτέλειας, τα οποία φαντάζουν… τσακωμένα με την ανάπτυξη.

Το δεύτερο πρόβλημα, και ενδεχομένως πιο σοβαρό, αποκαλύπτει το μεγάλο κόλπο που παίχτηκε με τα CDS. Δεν έχει σημασία το ποσό που θα εισπράξουν οι κερδοσκόποι. Σημασία έχει ότι πόνταραν υπέρ της χρεοκοπίας μιας χώρας-μέλους της ευρωζώνης και… τα κατάφεραν. Η χώρα «χρεοκόπησε», και οι ίδιοι θα εισπράξουν κέρδη για το ποντάρισμά τους.

Η ανοικτή πληγή που προκύπτει στο εθνικό dna, έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ξεκλείδωμα των CDS… ανοίγει την όρεξη και σε άλλους. Να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν. Να ποντάρουν στην εθνική δυστυχία της Ελλάδας. Και να περιμένουν και εκείνοι με τη σειρά τους να εισπράξουν, αφού πρώτα θα έχουν κάνει ό, τι περνάει από το χέρι τους, για να οδηγήσουν τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Η δημοπρασία της 19ης Μαρτίου, έχει και μια πρόσθετη χρηστικότητα για την Ελλάδα και το μέλλον του τόπου. Δίνει την ευκαιρία στη Δικαιοσύνη να παρέμβει, να αποκτήσει πρόσβαση και στη συνέχεια να δημοσιοποιήσει τα ονόματα εκείνων των… πατριωτών Ελλήνων, οι οποίοι είχαν ποντάρει στη χρεοκοπία της χώρας. Με κάποιον τρόπο, θα πρέπει να εισπράξουν τα κέρδη τους, έστω και… δι’ αντιπροσώπων. Και τότε, θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

http://www.statesmen.gr/
http://ksipnistere.blogspot.com/2012/03/cds_13.html