Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Παπανδρέου: Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη για το ευρώ το 2001

Τα γραφεία της ιστοσελίδας Huffington Post στη Νέα Υόρκη επισκέφτηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου...
Παπανδρέου: Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη για το ευρώ το 2001
να παραχωρήσει συνέντευξη.
 Μάλιστα, αναρτήθηκε στο Twitter και μια φωτογραφία μέσω instagram που απεικονίζει τον πρώην πρωθυπουργό στο πλάι της Αριάννα Χάφινγκτον.
 Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως «ο ευρωπαϊκός πυρετός λιτότητας δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο οικονομικού πόνου», σημείωνοντας ωστόσο πως επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη.
 Ανέφερε ότι η ΕΕ οδηγείται από ένα δόγμα σφικτό, το οποίο χαρακτηρίζει ως «πολύ μηχανιστικό».
 «Η ΕΕ είναι πολύ συντηρητική τώρα», δήλωσε, τονίζοντας πως η συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνήσεων στην ΕΕ είναι συντηρητικές, αναφερόμενος σε αυτό που αποκάλεσε δόγμα λιτότητας στην προσέγγισή τους να λύσουν το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης.
 Σύμφωνα με αυτό το δόγμα «αν βάλεις τα του οίκου σου σε τάξη και εξαλείψεις τα χρέη και τα ελλείμματα τότε όλα θα πάνε καλά, οι αγορές θα είναι ευτυχισμένες και ούτω καθεξής. Αλλά αυτό είναι στην ουσία πολύ μηχανιστικό. Δημιουργεί έναν είδος φαύλου, άγριου κύκλου περαιτέρω ύφεσης γιατί καθώς κάνεις περικοπές, έχεις λιγότερα έσοδα και κόβεις περισσότερα με αποτέλεσμα η ανάπτυξη να είναι αργή» είπε χαρακτηριστικά.
 Το δημοσίευμα σχολιάζει πως ο Γ. Παπανδρέου δε θέλησε να προχωρήσει το ζήτημα λέγοντας πως μετάνιωσε που η Ελλάδα μπήκε στην ΕΕ, ωστόσο είπε πως πριν ενταχθεί κάποια χώρα στην ΕΕ θα πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη από ότι ήταν η Ελλάδα, αφήνοντας αιχμές για τον προκάτοχό του Κώστα Σημίτη.
 Μεταξύ άλλων, τόνισε πως η ΕΕ θα έπρεπε να έχει δημιουργηθεί με καλύτερα εργαλεία αντιμετώπισης των εκάστοτε οικονομικών κρίσεων.
 Μερικά από αυτά τα εργαλεία είναι διαθέσιμα τώρα, σημείωσε, συμπεριλαμβανομένου και των πακέτων διάσωσης όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τόνισε δε πως είναι επιτακτικό να γίνουν και άλλες αλλαγές, όπως η ικανότητα της Ευρώπης να δανείζεται συλλογικά υπό τη μορφή των ευρωομολόγων.
 «Δεν μπορείς να πατήσεις ένα κουμπί και να αλλάξεις νόμισμα» είπε, προειδοποιώντας και πάλι πως «εάν η Ελλάδα δει την έξοδο του ευρώ, θα οδηγήσει σε ένα κυνηγητό των ελληνικών τραπεζών και σε κατάρρευση των ξένων επενδύσεων».
 Έτσι, η θέση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές θα είναι ακόμα χειρότερη, κατέληξε.
 Υπενθυμίζεται ότι τον Γιώργο Παπανδρέου και την Αριάννα Χάφινγκτον συνδέουν χρόνια στενής φιλίας και σε κάθε επίσκεψή της στην Ελλάδα, οι δύο φίλοι βρίσκουν πάντα χρόνο για να δειπνήσουν μαζί.
http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=41271&categories_id=69