Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Διαλύθηκε στον αέρα, ο βορειοκορεάτικος πύραυλος - Δεύτερη αποτυχία...


Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας και το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσαν πριν από λίγο ότι η εκτόξευση ενός πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα με στόχο να τεθεί σε τροχιά ένας δορυφόρος γεωπαρατήρησης ήταν αποτυχημένη και αυτός συνετρίβη "μετά από μερικά λεπτά".
Παρόμοιες πληροφορίες μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News επικαλούμενο....
αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ωστόσο ένας αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η Ουάσινγκτον βρίσκεται στην διαδικασία εξακρίβωσης του τι ακριβώς έχει συμβεί.
Ο πύραυλος Unha-3, η εκτόξευση του οποίου είχε εξαγγελθεί από την Πιονγκγιάνγκ για να τιμηθεί η 100ή επέτειος από τη γέννηση του Κιμ Ιλ Σουνγκ, ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, που γεννήθηκε την 15η Απριλίου 1912 και πέθανε το 1994, θα έθετε σε τροχιά έναν μετεωρολογικό δορυφόρο. Η Ουάσινγκτον, η Σεούλ και το Τόκιο υποστήριζαν ότι αποτελούσε μέρος του πυραυλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας και δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ικανού να φέρει πυρηνικές κεφαλές.
Ο Ναόκι Τανάκα, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ιαπωνίας, δήλωσε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι "έχουμε πληροφορίες κατά τις οποίες ο πύραυλος "έπεσε στον ωκεανό" έπειτα από πτήση που διήρκεσε λίγο πάνω "από ένα λεπτό".
Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας είπε στους δημοσιογράφους ότι ο πύραυλος διαλύθηκε και συνετρίβη στη θάλασσα μερικά λεπτά μετά την εκτόξευσή του.
Δεν υπάρχει ακόμη κάποια ένδειξη για το πού ακριβώς συνετρίβη ο πύραυλος.
Η αποτυχία της εκτόξευσης για να τεθεί ένας δορυφόρος σε τροχιά από τη Βόρεια Κορέα, εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι η δεύτερη μετά από εκείνη του 2009.
Δεν έχει υπάρξει ακόμη κανένα σχόλιο για την εκτόξευση --ή την αποτυχία της-- από τα επίσημα ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας.
Διπλωμάτες στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν εντωμεταξύ ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα για "να αποφασίσει για τα προσεχή βήματα" μετά την εκτόξευση, που η Δύση και χώρες της περιοχής είχαν χαρακτηρίσει "σοβαρή πρόκληση" και "παραβίαση αποφάσεων" του ΣΑ.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις είχε δηλώσει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να "αντιδράσει με αξιόπιστο τρόπο" στην εκτόξευση. Σύμφωνα με διπλωμάτες η Κίνα, προστάτιδα δύναμη της Βόρειας Κορέας, μοιάζει να αποδέχεται ότι η Πιονγκγιάνγκ θα πρέπει να αντιμετωπίσει συνέπειες για την ενέργειά της. Διπλωμάτες είπαν ότι δεν αποκλείεται η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της χώρας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε πριν από λίγο καταδίκασε την επίθεση και κάλεσε τον ΟΗΕ "να δράσει".
Από: e-typos.com
http://www.hassapis-peter.blogspot.com/2012/04/blog-post_2704.html