Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Διάγγελμα Παπαδήμου σε ρευστό προεκλογικό κλίμα

Στην κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός

Θέμα ωρών είναι πλέον η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη των εκλογών για τις 6 Μαίου. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες αυτό θα συμβεί μετά από τη συνάντηση που θα έχουν στις 5 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον.....
πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια όπου και τυπικά ο κ. Παπαδήμος θα ζητήσει από τον κ. Παπούλια τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.

Νωρίτερα, στις 2 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, για να γίνει – ως είθισται - πλήρης ενημέρωση των μελών της κυβέρνησης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο θα υπάρξει και διάγγελμα Παπαδήμου προς τον ελληνικό λαό.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδήμος θα αναφερθεί στην κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης, στην προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής που δεν πρέπει να ανακοπεί αλλά και στην ανάγκη για ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια στη χώρα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2013.

Χθες το μεσημέρι, Βουλή έκλεισε και επισήμως για τις πασχαλινές διακοπές, αλλά με δεδομένη την προκήρυξη των εκλογών, το κλείσιμο αυτό είναι και οριστικό για την τρέχουσα περίοδο, καθώς αναμένεται να συνέλθει και πάλι με τη νέα σύνθεση, που θα προκύψει από τις κάλπες.

Περιθώρια πλέον για αναδίπλωση από τις δρομολογημένες εξελίξεις δεν υπάρχει παρά την προσπάθεια διαφόρων κύκλων εντός και εκτός πολιτικής που είτε εξέφραζαν την ανησυχία τους για τη δήθεν αβεβαιότητα που θα προκύψει από το εκλογικό αποτέλεσμα, είτε μιλούσαν ανοικτά υπέρ της παράτασης της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου μέχρι τον Σεπτέμβριο ή και μέχρι την άνοιξη του 2013.

Ούτως ή άλλως πάντως τα κόμματα βρίσκονται εδώ και ημέρες σε προεκλογική περίοδο, ακόμα και στελέχη που τάσσονταν υπέρ της αναβολής τώρα πλέον λένε ότι «το ποτάμι δε γυρίζει πίσω και πρέπει άμεσα να πάμε στις κάλπες» ενώ από σήμερα θα ξεκινήσουν (όπως όλα δείχνουν από το ΠΑΣΟΚ) και οι ανακοινώσεις των ψηφοδελτίων.
Η προκήρυξη των εκλογών γίνεται σε ένα εντελώς ρευστό τοπίο σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Πέραν του σταθερού προβαδίσματος της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ, σχεδόν όλα τα άλλα ευρήματα παραπέμπουν σε αδυναμία πρόβλεψης του εκλογικού αποτελέσματος, λιγότερο από ένα μήνα πριν από την ημέρα της κρίσης. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ παρουσιάζουν πέραν των χαμηλών ποσοστών και εξαιρετικά χαμηλές συσπειρώσεις, τέτοιες που δείχνουν ότι στο δρόμο μέχρι τις εκλογές πολλά από τα σημερινά δεδομένα μπορεί να αλλάξουν. Στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζονται τρία κόμματα με δημοσκοπικό ποσοστό εισόδου στη Βουλή (ΛΑΟΣ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή), ενώ κάτω από το 3% εμφανίζεται η Δημοκρατική Συμμαχία.

Αντίστοιχα, στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ πέραν του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζονται ενισχυμένα σε σχέση με το εκλογικό ποσοστό του 2009 στη Βουλή δείχνουν ότι επίσης εισέρχεται η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη ενώ το παλεύουν και οι Οικολόγοι Πράσινοι. Μεγάλα ποσοστά παρουσιάζει ωστόσο για το χρονικό σημείο στο οποίο βρισκόμαστε η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος. Από την άλλη πλευρά όμως ακόμα και αν το ενδιαφέρον για τις επικείμενες εκλογές δεν είναι μεγάλο, φαίνεται ότι σταδιακά ενισχύεται το ποσοστό της συμμετοχής σε αυτές τις εκλογές καθώς αυξάνεται από μέτρηση σε μέτρηση. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι εικόνα σύγχυσης προκύπτει και από την ανάλυση των απαντήσεων για τι κυβέρνηση θέλουν οι πολίτες να προκύψει από την κάλπη. Ενώ το ποσοστό όσων απαντούν ότι επιθυμούν κυβερνήσεις συνεργασίας είναι εμφανώς μεγαλύτερο από όσους απαντούν υπέρ της κυβέρνησης αυτοδυναμίας, η ανάλυση όσων απαντούν υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας διαμοιράζονται ανάμεσα σε μία κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, σε μία κυβέρνηση κεντροαριστεράς, σε μία κυβέρνηση της κεντροδεξιάς αλλά και σε μία απροσδιόριστης σύνθεσης κυβέρνηση συνεργασίας που δείχνει ότι οι πολίτες ακόμα σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δεν έχουν κάνει τις επιλογές τους ή δεν τις αποκαλύπτουν στις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται.

http://www.newsbeast.gr/
http://ksipnistere.blogspot.com/2012/04/blog-post_1043.html