Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Economist: Οι εκλογές βλάπτουν

«Άκαιρες» οι εκλογές και «άσκοπη» η προεκλογική ένταση ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, υποστηρίζει σε ανάλυσή του για την Ελλάδα ο «Economist».

Economist: Οι εκλογές βλάπτουν
Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, οι πιστωτές της Ελλάδας παρατηρούν ανήσυχοι μια άκαιρη εκλογική αναμέτρηση, που στερεί από την καθημαγμένη οικονομία 30 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης, η προεκλογική ένταση ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα χαρακτηρίζεται άσκοπη, καθώς η συγκυβέρνηση των δύο κομμάτων είναι επιτακτική και εκ των προτέρων σίγουρη εξέλιξη.
Όσο για τις εξαγγελίες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, περί νέας προσφυγής σε κάλπες σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, ο Economist τις κρίνει ανεδαφικές.
Το περιοδικό σημειώνει το σταθερό προβάδισμα της ΝΔ παράλληλα με την μειωμένη σε σχέση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο καταλληλότητα του Αντώνη Σαμαρά να κυβερνήσει.
Επίσης, θεωρεί βέβαιη τη συσπείρωση, την τελευταία στιγμή, των ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων. Ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζει το περιοδικό, δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση υπό τον κ. Σαμαρά, αν και δεν αποκλείει τη συμμετοχή στελεχών του κόμματος του σε αυτήν.
Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, η Νέα Δημοκρατία αναζητά το κατάλληλο πρόσωπο για αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, ένα πόστο που απαιτεί αναγνωρισμένο τεχνοκράτη, με τέλειο χειρισμό της αγγλικής, ειδίκευση στα μακροοικονομικά, μια προσωπικότητα που να έχει την αποδοχή των πιστωτών και να μπορεί να διαπραγματευθεί με την τρόικα.
Ο Economist εκτιμά ότι τα χαρακτηριστικά αυτά συγκεντρώνει μόνο ο Λουκάς Παπαδήμος και παρά την επιθυμία του να επιστρέψει στην ακαδημαϊκή του καριέρα, ίσως υποκύψει στις πιέσεις και παραμείνει ως αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της επόμενης κυβέρνησης.