Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

ΕΕ: Δεν υπάρχει κανένα "σχέδιο Μάρσαλ" για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, ύψους 200 δισ. ευρώ


Για "σπέκουλα" και "στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα" έκανε λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις Βρυξέλλες, σχολιάζοντας δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El País περί ευρωπαϊκού σχεδίου για την ανάπτυξη -τύπου σχεδίου Μάρσαλ- ύψους 200 δισ. ευρώ.


Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πία Αρενκίλντε διέψευσε ότι....
η Επιτροπή προετοιμάζει ένα τέτοιο σχέδιο ανάπτυξης για την Ευρώπη, τονίζοντας ότι η Επιτροπή ήδη διαθέτει σχέδιο για την ανάπτυξη στην ΕΕ, τη στρατηγική "Ευρώπη 2020", την οποία πρότεινε το 2010 και την οποία ενέκριναν τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. "Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η επιπλέον ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Το ζήτημα αυτό δεν είναι καινούριο για εμάς", ανέφερε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.


Συνεχίζοντας, η Αρενκίλντε υπενθύμισε τις δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι, στις 27 Απριλίου, λέγοντας ότι η στρατηγική για την ανάπτυξη εφαρμόζεται παράλληλα με την προσπάθεια δημοσιονομικής σταθερότητας στην ΕΕ. "Δεν τίθεται ζήτημα είτε δημοσιονομική σταθερότητα ή ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε και τα δύο", είχε δηλώσει τότε ο Μπαρόζο.


Καταλήγοντας, η Αρενκίλντε επεσήμανε ότι η Επιτροπή έχει προτείνει την κεφαλαιακή ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς και τη δημιουργία ομολόγων έργων, ως μέσο μόχλευσης πόρων για την προσέλκυση επενδύσεων για ανάπτυξη λέγοντας: "ελπίζουμε πως πολύ σύντομα θα δούμε τα πρώτα ομόλογα έργων να γίνονται πραγματικότητα".


Από: e-typos.com