Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Τα σενάρια παραγραφής τυχόν ευθυνών Παπανδρέου για το Ελλειμα του 2009

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/imagecache/node_image660/papandreou-vouli-660_5.jpgΘα ανοίξει η Βουλή ή όχι; Η απάντηση στο ερώτημα μοιάζει απλή, αλλά κρύβει ορισμένες, πολύ σημαντικές «λεπτομέρειες» που θα… καθορίσουν εν τέλει και την απάντηση.Τύποις, η Βουλή ανοίγει στις 17 Μαίου. Εφόσον δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση μέχρι τότε και οδεύσουμε σε επαναληπτικές εκλογές, μπορεί να ανοίξει η Βουλή, να εκλεγεί νέο προεδρείο (πρόεδρος και αντιπρόεδροι) να ορκιστούν οι νέοι βουλευτές και να διαλυθεί την επόμενη ημέρα. Αυτό προϋποθέτει ωστόσο μια τυπική παράμετρο: Να εκδώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας νέο προεδρικό διάταγμα με το οποίο να ακυρώνει το ήδη θυροκολλημένο στη Βουλή που ορίζει ως ημερομηνία επαναλειτουργίας της την 17η Μαϊου.
Μια ανθυπολεπτομέρεια που μένει να απαντηθεί, είναι αν θα συγκληθεί εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο (τυπικά λειτουργεί) προκειμένου να παράσχει την σχετική εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό και στον Κάρολο Παπούλια για την έκδοση του νέου προεδρικού Διατάγματος. Αν ωστόσο συμβεί αυτό, ανοίξει και διαλυθεί η βουλή έστω για μια ημέρα, λογίζεται ως κοινοβουλευτική περίοδος. Κάτι που σημαίνει ότι παραγράφονται τυχόν ευθύνες του Γ. Παπανδρέου και υπουργών του ΠΑΣΟΚ για την οικονομική διακυβέρνηση του τόπου την τελευταία διετία, σύμφωνα με την Εξεταστική Επιτροπή που είχε συσταθεί.
Το πολιτικό ερώτημα λοιπόν που μένει να απαντηθεί – από τον νέο συσχετισμό δυνάμεων στις τελευταίες εκλογές – είναι αν θα συναινέσουν στην παραγραφή ή όχι. Τέλος, ένα ακόμη ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, είναι αν το πολιτικό προσωπικό της χώρας θέλει να δει να μπαίνουν στο ναό της Δημοκρατίας (με ότι αυτό συνεπάγεται) το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής. Ένα ενδεχόμενο που ίσως αποφευχθεί, εφόσον συρρικνωθεί το κόμμα στις επόμενες εκλογές.
iefimerida.gr
http://olympia.gr/2012/05/09/%cf%84%ce%b1-%cf%83%ce%b5%ce%bd%ce%ac%cf%81%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae%cf%82-%cf%84%cf%85%cf%87%cf%8c%ce%bd-%ce%b5%cf%85%ce%b8%cf%85%ce%bd%cf%8e%ce%bd-%cf%80/