Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Ποιοι από τους 711.655 δημοσίους υπαλλήλους κινδυνεύουν από το «τσεκούρι» της τρόικας

Ποιοι από τους 711.655 δημοσίους υπαλλήλους κινδυνεύουν από το «τσεκούρι» της τρόικας
Με ταχύτατες διαδικασίες ολοκληρώνει η κυβέρνηση την αξιολόγηση των 711.655 υπαλλήλων του δημοσίου, από κοινού με την τρόικα και ξένους συμβούλους με στόχο να φύγουν 150.000 άτομαέως το τέλος του 2015.Ωστόσο, η διαδικασία που θα κρίνει τις ζωές πολλών ελληνικών οικογενειών, βασίζεται στα αποτελέσματα της απογραφής που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2010 και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Βάση όσων τότε είχαν ανακοινωθεί, θα έπρεπε το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2011 να ήξερε το κράτος πόσους απασχολεί σε υπουργεία, περιφέρεια αλλά και στο λεγόμενο ως ευρύτερο δημόσιο, δηλαδή σε ΔΕΚΟ και φορείς ιδιωτικού δικαίου.Η απογραφή, όμως, δεν έφτασε ποτέ στις ΔΕΚΟ. Αλλά και στο υπόλοιπο δημόσιο, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Με βάση στοιχεία της Αρχής Πληρωμών στο «στενό» δημόσιο, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ενσωμάτωσης του 87% των υπαλλήλων, δηλαδή 623.140 ατόμων. Οι υπόλοιποι για διάφορους – γραφειοκρατικούς κυρίως λόγους- δεν φαίνονται. Με βάση τα ίδια στοιχεία, τα υπουργεία που έχουν μείνει πίσω είναι το Ανάπτυξης, το Εργασίας, το Αγροτικής Ανάπτυξης, το Υποδομών αλλά και το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών.

Η κατάσταση περιπλέκεται πλέον, καθώς αρχικά η απογραφή είχε δείξει 768.009 υπαλλήλους ως μισθοδοτούμενους από το κράτος (31 Ιουλίου 2010). Τώρα, η κυβέρνηση καταγράφει 711.655 άτομα, από τα οποία το 87% έχει επιβεβαιωθεί.

Ο χρόνος πλέον είναι κρίσιμος: Η τρόικα περιμένει από τη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές νέα μέτρα αξίας 12 δις ευρώ από περικοπές δαπανών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και σενάριο απολύσεων υπό τον μανδύα της αναμόρφωσης του δημοσίου.

Το ζήτημα συζητήθηκε την Τρίτη σε συνεδρίαση, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης. Όπως ανακοινώθηκε εκπονήθηκε ήδη αρχικό σχέδιο αξιολόγησης κριτήριων και μεθοδολογίας αξιολόγησης από το ΑΣΕΠ των υπαλλήλων των φορέων του δημοσίου τομέα και «στόχος είναι η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού για τη βέλτιστη κατανομή του στις υπηρεσίες».

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι πρόοδος υπάρχει. Το μητρώο των μισθοδοτούμενων στο δημόσιο τομέα αποτελεί από μόνο του τεράστια αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν. Προσθέτουν όμως ότι σήμερα οι καθυστερήσεις δεν συγχωρούνται, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος αποφάσεις, αφού δεν υπάρχει συνολική εικόνα για το πόσοι δούλευαν στο δημόσιο το 2010, πόσοι εργάζονται φέτος και εν τέλει αν ο κανόνας 1 προς 10 τηρήθηκε και από ποιους, ειδικά στο ευρύτερο δημόσιο.


Γεωργία Παππά - moneypost.gr