Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Ναυάγιο στη σύσκεψη – Πάμε για εκλογές

Ναυάγιο στη σύσκεψη – Πάμε για εκλογές
Σε ναυάγιο οδηγήθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια.Μετά και την αποτυχία των συνομιλιών, η χώρα οδηγείται σε νέες εκλογές τον Ιούνιο.
Την Τετάρτη, στη 1 το μεσημέρι, θα γίνει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, για να οριστεί το πρόσωπο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού.
16:26 Π. Καμμένος: Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης κάναμε μια ύστατη προσπάθεια, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στη συνάντηση, από την οποία είχαμε αποκλειστεί. Καταθέσαμε τις επτά θέσεις μας. Αναφερθήκαμε με απόλυτη σαφήνεια στα εθνικά θέματα που δεν συζητήθηκαν, με ευθύνη των δυνάμεων του μνημονίου. Αναφερθήκαμε στα μέτρα του Ιουνίου και στα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά με τη ρευστότητα, την απόσυρση καταθέσεων, κάνοντας δυνατή μια εθνική λύση που θα μπορούσαν να στηρίξουν βουλευτές των κομμάτων που μετέχουν στη σύνθεση της νέας Βουλής. Δεν είχαμε ανταπόκριση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε στα επτά σημεία, πλην αυτου για τη διαγραφή χρέους. Ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι θέλει εκλογές γιατί θέλει να γίνει πρωθυπουργός. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κουβέλης, ενώ στα θέματα που έχουν να κάνουν με τη διαγραφή κυβέρνησης συμφώνησαν, δεν υπήρχε δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης.
Επίσης, καταθέσαμε σαφέστατο οδικό χάρτη για το πώς μπορεί να γίνει εκτελεστό το σχέδιό μας. Ζητήσαμε ψήφο εμπιστοσύνης και ξεκαθαρίσαμε ότι για να προχωρήσουμε στην καταγγελία των συμβάσεων, χρειάζονται 180 βουλευτών. Οι προτάσεις μπλοκαρίστηκαν από τους συγκυβερνώντες, που θέλουν να συνεχίσουν να υπηρετούν τα συμφέροντα του μνημονίου.
16:17 Φ. Κουβέλης: Η χώρα οδεύει προς εκλογές. Η σύσκεψη δεν απέφερε καρπούς. Δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των αρχηγών για να υπάρξει μία λύση έτσι ώστε η χώρα να αποφύγει την προσφυγή σε νέες εκλογές. Κατέθεσα άλλη μια φορά την πρόταση για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, που θα μπορούσε να στηρίζεται σε συγκεκριμένη προγραμματική συμφωνία με φερέγγυα πρόσωπα και συμμετοχή των δυνάμεων που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και την αποδέσμευση από τους όρους του μνημονίου.
Πρότεινα ότι στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας θα έπρεπε να υπάρξει ρητή και ειδική δέσμευση των πολιτικών δυνάμεων για την άμεση έναρξη συστηματικής και επίμονης διαπραγμάτευσης για την αποδέσμευση από τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο, με ενέργειες που θα αφορούν στην άρση της νομοθεσίας που επέβαλλε τη μείωση των κατώτατων μισθών και παρέσυρε το σύνολο των αμοιβών. Η πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση δεν έγινε δεκτή.
Πρέπει να σας πω ότι τη συμμετοχή του δευτέρου κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, επέμενα ότι πρέπει να την εξασφαλίζει αυτή τη συμφωνία. Δεν ετέθη καν στο τραπέζι της συζήτησης το ενδεχόμενο κυβέρνησης προσωπικοτήτων, από τεχνοκράτες. Πρόταση που από χθες το βράδυ είχα απορρίψει. Θέλω να πω με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα ότι η ΔΗΜΑΡ έκανε ό, τι ήταν δυνατόν, έκανα ό,τι μπορούσα προκειμένου να μην υπάρξει προσφυγή της χώρας σε νέες εκλογές. Με επίγνωση να εξυπηρετηθεί το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας. Η κάθε δύναμη να αναλάβει τις ευθύνες της.
Έπραξα ό, τι ήταν δυνατόν. Εξήντλησα κάθε περιθώριο. Δυστυχώς, η πρότασή μας απερρίφθη. Από την πρώτη στιγμή κάποιες πολιτικές δυνάμεις είχαν την πολιτική επιλογή να προσφύγει η χώρα σε νέες εκλογές, με τη στενή επιλογή να υπηρετηθεί το κομματικό συμφέρον. Που για εμάς ουδέποτε κυριάρχησε ως κριτήριο. Αυτό που κυριάρχησε ήταν να υπηρετήσουμε την χώρα και την κοινωνία. Εμείς δεν θέλαμε τίποτα. Δεν είχαμε καμία άλλη επιδίωξη. Παρα μόνον την ικανοποίηση να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν στα χέρια τους τα συμπεράσματα. Αυτοί θα κρίνουν για το πώς συμπεριφέρθηκαν οι πολιτικές δυνάμεις.
16: 11 Στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού ο Αντώνης Σαμαράς.Σε λίγα λεπτά αναμένεται δήλωσή του. Σε λίγα λεπτά αναμένεται δήλωσή του. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Σαμαράς επιβεβαίωσε ότι ναυάγησε η σύσκεψη και η χώρα οδηγείται σε εκλογές.
16: 11 Η Προεδρία επιβεβαιώνει το ναυάγιο της σύσκεψης και συγκαλεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα πάει τη χώρα σε εκλογές.
16: 06 Ε. Βενιζέλος: Η χώρα οδεύει σε εκλογές επειδή κάποιοι έθεσαν πάνω από το εθνικό συμφέρον το στενό κομματικό τους συμφέρον. Παρερμηνεύουν την εντολή του ελληνικού λαού. Ο λαός μας είπε ότι δεν θέλει νέες εκλογές, ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας, ότι θέλει να κάνουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να δώσουμε ξανά αισιοδοξία, εθνικό σχέδιο για το μέλλον. Το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Άρα, μπορούσε και μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα πολύ λιγότερο απ’ οτι μέχρι τις εκλογές. Παρά ταύτα, από την πρώτη στιγμή, τηρήσαμε μια υπεύθυνη στάση. Ζητήσαμε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων για να κάνουμε μια εθνική προσπάθεια, να βελτιώσουμε τις συνθήκες.
Προτείναμε στον ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει με τη ΔΗΜΑΡ κυβέρνηση της Αριστεράς. Υιοθετήσαμε την πρόταση Κουβέλη για οικουμενική κυβέρνηση. Πιστεύω ότι υπήρχε μια ελάχιστη βάση συνεννόησης, ανεξαρτήτως των λεκτικών διαφορών. Αυτό δεν κατέστη εφικτό λόγω της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της επιμονής του κ. Κουβέλη ότι χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Σήμερα ακούσαμε μία πρόταση του κ. Καμμένου για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, δηλαδή να καταγγείλλει τη σύμβαση και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Δεν ήταν η εντολή του ελληνικού λαού.
Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να πείσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ να προχωρήσουμε σε μια συνεργασία που θα ανακουφίσει το έθνος και θα δώσει ελπίδα στους Έλληνες. Δεν το δέχθηκαν. Είναι υποχρέωση του κάθε Έλληνα πολίτη να διαβάσει τα πρακτικά της σύσκεψης. Θα δει αποτυπωμένες με ανάγλυφο τρόπο τις στρατηγικές των κομμάτων, τις σκοπιμότητες. Θα δει ότι δυστυχώς επικράτησε αλαζονεία, τυχοδιωκτισμός, μικροκομματισμός. Είναι πολλοί αυτοί που ειδικεύονται στο εμπόριο ψευδαισθήσεων.
Η πατρίδα μπορεί να σωθεί αν το θελήσουν οι Έλληνες πολίτες. Θα σταθμίσουν, θα δουν τι είναι αληθινό και τι ψευδεπίγραφο και θα κάνουν μια ιστορικά πιο ώριμη επιλογή. Δεν έπρεπε να πάμε εδώ. Ας πάμε ενωμένοι με τον καλύτερο τρόπο. Ας πάμε στο καλύτερο και, για όνομα του Θεού, ας μην πάμε προς το χειρότερο.
15:59 Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την Τετάρτη στη 1 το μεσημέρι θα γίνει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ώστε να οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός και στη συνέχεια να γίνουν οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή εκλογών.
15: 58 Σε ναυάγιοοδηγήθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. “Η διαβούλευση τελείωσε” περιορίστηκε να πει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κ. Φώτης Κουβέλης. Οι πολιτικοί αρχηγοί οδηγούνται προς τα κομματικά τους γραφεία για δηλώσεις.
15: 57 Π. Καμμένος: Προτείναμε μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού. Δεν δέχθηκαν. Προτιμούν μια κυβέρνηση των δανειστών.
15:57 Απεχώρησαν οι πολιτικοί αρχηγοί.
15: 56 Ολοκληρώθηλε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
newsbomb.gr
http://olympia.gr/2012/05/15/%ce%bd%ce%b1%cf%85%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%8d%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%88%ce%b7-%cf%80%ce%ac%ce%bc%ce%b5-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%ad/#more-152659