Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Νεύρα πολλά στα Σκόπια από το νατοϊκό όχι

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, χαρακτήρισε <<ανεπιθύμητο>> και <<άδικο>> για τη χώρα του το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, σχετικά με τη φιλοδοξία της ΠΓΔΜ να καταστεί μέλος της Συμμαχίας.
Ωστόσο ο κ. Γκρούεφσκι, σε ανοιχτή επιστολή του προς τους βουλευτές των σλαβομακεδονικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκτίμησε ότι η αρνητική αυτή εξέλιξη για την ΠΓΔΜ στο Σικάγο, <<οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις αντιρρήσεις της Ελλάδας >>, την οποία κατηγόρησε, για μία ακόμη φορά, ότι <<δημιούργησε, πριν 21 χρόνια, το πρόβλημα της ονομασίας και αμφισβητεί επίμονα την μακεδονική εθνική ταυτότητα>>.
Ακόμη, ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι <<η συμπεριφορά αυτή της Ελλάδας δεν συνάδει με τις αρχές δικαίου του ΝΑΤΟ>> και κάλεσε τους πολίτες της χώρας, να παραμείνουν ενωμένοι, <<παρά τη μεγάλη αυτή αδικία για τη χώρα>>.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε πως η Ελλάδα παρεμπόδισε παράνομα την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και πως δεν θα έπρεπε να την παρεμποδίσει ξανά, εάν η χώρα ζητήσει ένταξη.
<<Άμεση παραβίαση των θέσεων του οργάνου το οποίο προωθεί το δίκαιο και τη δικαιοσύνη σε παγκόσμιο επίπεδο προήλθε πάλι από τη χώρα η οποία μας παρεμπόδισε: Οι πολιτικοί αρχηγοί της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό την αιγίδα του Προέδρου της χώρας, δήλωσαν ανοιχτά ότι τάσσονται υπέρ του βέτο, υπέρ της παρεμπόδισης της ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, υπέρ του να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για πραγματοποιήσουν το στόχο τους, ακόμη και τα πιο ακραία μέσα όπως είναι το βέτο, κάτι που οι ίδιοι δήλωσαν και πάλι δημόσια>>, πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ,στην επιστολή του αυτή, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του θα συνεχίσει να εργάζεται για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα θα εκπληρώσει τελικά τους στρατηγικούς της στόχους αναφορικά με την ενσωμάτωση της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και στην ΕΕ.
Νωρίτερα σήμερα, η σλαβομακεδονική κοινοβουλευτική αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ, επίσης με ανοιχτή επιστολή της, κάλεσε τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι να απευθυνθεί στο Κοινοβούλιο και να εξηγήσει τα σχέδια του σχετικά με την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της χώρας μας μετά τη Σύνοδο στο Σικάγο, όπου η προσπάθεια της κυβέρνησης να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με όπλο την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, απέτυχε.
Παράλληλα, η σλαβομακεδονική αντιπολίτευση, επέκρινε έντονα τον κ. Γκρούεφσκι για τον <<καταγγελτικό λόγο κατά του ΝΑΤΟ>> που χρησιμοποίησε αυτός στη χθεσινή του συνέντευξη στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ <<ΜΙΑ>>.
Σύμφωνα με τη σλαβομακεδονική αντιπολίτευση, η επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Γκρούεφσκι κατά του ΝΑΤΟ επιδεινώνει τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με τη Διεθνή Κοινότητα.
Αποστάσεις από τις χθεσινές αναφορές του κ. Γκρούεφσκι κατά του ΝΑΤΟ τήρησε και το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο σημείωσε ότι δεν συμφωνεί με την εκτίμηση του κ. Γκρούεφσκι πως το ΝΑΤΟ εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντι στα Σκόπια.
Τις αναφορές του κ. Γκρούεφσκι για το ΝΑΤΟ, στη χθεσινή συνέντευξη του στο <<ΜΙΑ>>, καταδίκασαν και τα αλβανικά αντιπολιτευόμενα κόμματα στην ΠΓΔΜ.
Το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα DPA του Μέντουχ Θάτσι, εκτίμησε ακόμη ότι μετά τα αποτελέσματα του Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, πρέπει να προκηρυχθούν στην ΠΓΔΜ πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ενώ ζήτησε να παραιτηθούν από την κυβέρνηση ο υπουργός Άμυνας, Φάτμιρ Μπεσίμι και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τεούτα Αρίφι, οι οποίοι προέρχονται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα του Αλί Αχμέτι.
onalert.gr

http://olympia.gr/2012/05/22/%ce%bd%ce%b5%cf%8d%cf%81%ce%b1-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bb%ce%ac-%cf%83%cf%84%ce%b1-%cf%83%ce%ba%cf%8c%cf%80%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%8a%ce%ba%cf%8c-%cf%8c/