Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΣΟΚ: Ο Παπαδήμος ζήτησε τη δήλωση Μπαρόζο για έξοδο από το ευρώ

«Φως» στη σκληρή δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προ μερικών εβδομάδων...
ΣΟΚ: Ο Παπαδήμος ζήτησε τη δήλωση Μπαρόζο για έξοδο από το ευρώ
ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της ή αλλιώς να φύγει από το ευρώ», ρίχνει δημοσίευμα του Reuters, που έσκασε σαν «κεραυνός εν αιθρία» στην προεκλογική περίοδο.



Όπως αναφέρεται, η δήλωση του κ. Μπαρόζο ήρθε μετά από αίτημα του τέως πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν, που επικαλείται το πρακτορείο.
Η απάντηση του τέως πρωθυπουργού

Αμεση ήταν η αντίδραση του τέως πρωθυπουργού, ο οποίος δήλωσε στο Βήμα:

«Δεν ζήτησα από κανέναν να κάνει καμία δήλωση, ούτε μίλησα με πρωτοβουλία μου με κανέναν εκείνες τις ημέρες. Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα.»



Τι είχε συμβεί ακριβώς;


Σε μια συνέντευξή του στην ιταλική τηλεόραση, στις 11 Μαΐου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερωτήθηκε για το πώς βλέπει τα σχέδια του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, να αμφισβητήσει τη συμφωνία διάσωσης, μετά από την επιστολή που είχε αποστείλει ο κ. Τσίπρας στους ευρωπαίους αξιωματούχους.

«Κοιτάξτε», απάντησε. «Εάν ένα μέλος μιας λέσχης δεν σέβεται τους κανόνες, τότε είναι καλύτερα να φύγει από τη λέσχη. Και το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε οργάνωση, θεσμό ή σχέδιο».
Ακόμα και αν δεν ονομάτισε τη χώρα, το σχόλιό του θεωρήθηκε ότι αναφέρεται στην Ελλάδα και δη ως αναγνώριση του ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν όλο και πιο κοντά. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές πανικοβλήθηκαν, οι Έλληνες προσβλήθηκαν και ο Μπαρόζο επικρίθηκε.
Αλλά αυτό που είναι αξιοσημείωτο για το επεισόδιο με τον Μπαρόζο είναι ότι ο ίδιος ποτέ δεν είχε σκοπό να κάνει μια τόσο ισχυρή δήλωση.
«Αν το έκανε, είναι επειδή του τηλεφώνησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, και του το ζήτησε», τονίζει το Reuters.
Αισθανόμενος ένα είδος στέρησης από την αποτυχία να σχηματιστεί συνασπισμός μετά τις εκλογές της 6ης Μαϊου, ο Παπαδήμος ζήτησε από τον Μπαρόζο να πει κάτι δυνατό, ελπίζοντας πως θα μπορούσε έτσι να αφυπνίσει την ελληνική πολιτική ηγεσία, σημειώνεται.
«Δεν ήταν πρωτοβουλία του Μπαρόζο. Ήταν ένα ευθύ αίτημα», είπε η επίσημη πηγή της Επιτροπής για τη σειρά των γεγονότων. Όμως, «δεν δούλεψε», προσέθεσε.
http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=43634&categories_id=69