Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Αποκάλυψη – σοκ από τον σύμβουλο του Γ. Παπανδρέου, Richard Parker… Είχε εξεταστεί σοβαρά η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ – Είχαν κληθεί ειδικοί οικονομολόγοι από την Αργεντινή στις μελέτες

«Η Ελλάδα είχε πραγματικά εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να βγει από την ευρωζώνη». Αυτό δήλωσε ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξη του στο δίκτυο Sky News.
Σύμφωνα με τον Richard Parker, ο οποίος συμβούλευε τον Γ. Παπανδρέου μέχρι την ημέρα που παραιτήθηκε από πρωθυπουργός, ανέφερε ότι στην αρχή της κρίσης είχαν ερευνηθεί όλες οι πτυχές των οικονομικών προοπτικών σε περίπτωση εξόδου της χώρας μας από το ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αρνηθεί αυτό το ενδεχόμενο, καθώς αυτή η επιλογή απορρίφθηκε μετά από τις σχετικές μελέτες που έγιναν.
«Όλες οι εναλλακτικές ήταν στο τραπέζι. Το σκεφτόμασταν πολύ σοβαρά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Parker απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ωστόσο, καταλήξαμε ότι τα οφέλη μίας τέτοιας κίνησης έχουν υπερεκτιμηθεί, παρά το γεγονός ότι η χώρα θα είχε τη δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματος της.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο βασικές βιομηχανίες της χώρας, ο τουρισμός και η ναυτιλία, δεν θα επωφελούνταν ιδιαίτερα από μία τέτοια κίνηση. Στα ίδια άλλωστε συμπεράσματα είχαν καταλήξει και ειδικοί οικονομολόγοι που κλήθηκαν και οι οποίοι μετέφεραν την εμπειρία τους από τις οικονομικές εξελίξεις στην Αργεντινή.
Η αποκάλυψη αυτή, μόλις λίγα 24ωρα μετά την κλιμάκωση των ανησυχιών για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα στις ελληνικές εξελίξεις. Μάλιστα, αξιωματούχοι των Βρυξελλών μιλούν πλέον ανοιχτά για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βγει από το ευρώ τις τελευταίες ημέρες, ενώ η προοπτική να επιστρέψει στους κόλπους του κοινού νομίσματος δεν είναι σίγουρη…

www.bankingnews.gr