Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΟ SOUTH STREAM ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί, όπως ήταν φυσικό, μετά από όσα συνέβησαν στο Βουκουρέστι έγιναν έξαλλοι. «Δεν του το συγχώρησαν ποτέ», μου εξομολογήθηκε δύο χρόνια αργότερα στενός του συνεργάτης στο Μαξίμου. Ο Καραμανλής όμως έκανε το λάθος να νιώσει ισχυρός και άτρωτος, σε σημείο που να συνεχίσει τις «προκλήσεις» μέσα στον ίδιο μήνα. Δεν έφτανε που είπε το «όχι» στο Βουκουρέστι, στις 29 Απριλίου ξαναπήγε, για πολλοστή φορά, στη Μόσχα. Αυτή τη φορά υπέγραψε, μαζί με τον Πούτιν, τη συμφωνία για την κατασκευή του South Stream, η οποία προέβλεπε ότι:
  • Θα έχει χρονική διάρκεια τριάντα ετών.
  • Θα διοχετεύονται μέσω του αγωγού 10 δις κυβικά φυσικού αερίου ετησίως σε Ελλάδα-Ιταλία.
  • Η Ελλάδα θα εισπράττει τέλη διέλευσης.
  • Η διαδρομή του αερίου θα είναι Νοβόροσισκ-Βάρνα-Ελλάδα-Ιταλία.
«Θα θέσουμε τις βάσεις για μία δυναμική συνεργασία σε όλους τους τομείς», αναφώνησε ενθουσιασμένος προς τον Καραμανλή μετά την υπογραφή ο συνήθως «βαρύς» Ρώσος πρόεδρος και η δήλωσή του αυτή ταξίδεψε -όπως ήταν φυσικό- σε όλες τις πρεσβείες.
Μόλις τέλειωσαν οι «παράτες» και οι δύο ηγέτες έμειναν μόνοι, ο Πούτιν του είπε ξαφνικά:
«Καλά υπογράψαμε, αλλά να μετρήσεις τις αντιδράσεις στη χώρα σου».
«Μα ο λαός το θέλει!» αντέτεινε αιφνιδιασμένος ο πρωθυπουργός.
«Από τα ΜΜΕ θα έρθουν οι αντιδράσεις...», επέμεινε ο Πούτιν και τέσσερις μήνες μετά δικαιώθηκε, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Βατοπεδίου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε γίνει πια το «κόκκινο πανί» της Συμμαχίας, αλλά, όπως αποδείχθηκε πολύ αργότερα, υποτιμούσε τον άμεσο πολιτικό κίνδυνο που διέτρεχε, παρά την προειδοποίηση Πούτιν. Τον υποτιμούσε τόσο πολύ, ώστε έκανε τα πάντα για να μπει στο μάτι των ΗΠΑ! Θαρρείς και το έκανε επίτηδες!
Έτσι στις 28/05/2008 ελληνική αντιπροσωπία με επικεφαλής τον πρέσβη Αλέξανδρο Μαλλιά στις ΗΠΑ αποχώρησε από τη σύνοδο «πρωτοβουλία κατά της διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής» που διεξήχθη στην Ουάσιγκτον, γιατί σ’ αυτήν οι ΗΠΑ ως διοργανωτές είχαν κάνει δεκτά τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία». Το πιο σημαντικό;
Η ελληνική αντιπροσωπία επέλεξε να αποχωρήσει την ώρα που έμπαινε στην αίθουσα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Μπους Στιβ Χάντλεϊ!
Τούτων δοθέντων δε θα πρέπει να προξενεί έκπληξη η πληροφορία ότι οι Αμερικανοί συνέχισαν το βιολί των υποκλοπών εις βάρος του Καραμανλή και το 2008, παρά το γεγονός ότι πιάστηκαν στα πράσα το 2005.
Όπως προκύπτει από τα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα -τα οποία δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο wikileaks-, μόλις τελείωσε η συνάντηση Καραμανλή-Πούτιν στη Μόσχα τον Απρίλιο του 2008, ο πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ ήξερε τα πάντα για τις διαπραγματεύσεις σε real time!
Στο τηλεγράφημα που έστειλε ο Σπέκχαρντ προς το State Department, με ημερομηνία 30 Απριλίου 2008, αφού ενημερώνει με πληροφορίες που είχε από τις πιθανολογούμενες υποκλοπές για το περιεχόμενο της συμφωνίας, έριξε στο τραπέζι την ιδέα μιας αμερικανικής προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο το μπλοκάρισμα της συμφωνίας.
ΠΗΓΗ: ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ off the record του Μανώλη Κοττάκη Σελ. 239-241


Read more: http://kwstaskaramanlis.blogspot.com/2012/05/south-stream_29.html#ixzz1wGXnSSLd