Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Όταν το Ελληνικό spread ήταν 130, το Αυστριακό spread ήταν 200!


Γράφει ο Δευκαλίων



Στον χθεσινό Δευκαλίωνα το είπαμε όσο πιο ευγενικά μπορούσαμε. Τα προεκλογικά επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ δεν κάνουν καλά την δουλειά τους. Αποτολμήσαμε σειρά προβλέψεων χωρίς να έχουμε στα χέρια μας κανένα από τα εργαλεία που έχουν στα χέρια τους οι πολιτικοί επιτελείς του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα σταματάει η συζήτηση γι’ αυτό το θέμα. Την Κυριακή το βράδυ θα δούμε ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο.

Σήμερα θα ασχοληθούμε με την συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στο περιοδικό Time. Τι λέει λοιπόν στο αμερικανικό περιοδικό ο εθνικός ολετήρας, ο πρωθυπουργός που κατέστρεψε χιλιάδες νοικοκυριά και μικρό-επιχειρήσεις, ο άνθρωπος που σκόρπισε φτώχεια εξαθλίωση και απόγνωση στους έλληνες; Ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει ότι τα μέτρα λιτότητας δεν μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί και ότι τελικά το μάρμαρο το πλήρωσαν μισθωτοί και συνταξιούχοι. Γιατί όμως συνέβησαν όλα αυτά; Γιατί, άκουσον-άκουσον, η Ελλάδα ήταν το πειραματόζωο της Ευρώπης.

Εμείς τι άλλο να πούμε μετά από αυτό; Ας κρίνουν οι αναγνώστες μόνοι τους την ποιότητα του ανδρός.

Αν δεν σεβόμαστε την μνήμη και την προσφορά στον τόπο των Γεώργιου Παπανδρέου και Ανδρέα Παπανδρέου, θα γράφαμε επακριβώς την...
γνώμη μας για τον Γιώργο Παπανδρέου. Όμως δεν πρέπει τα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια να σπιλώσουν την μνήμη δύο πανάξιων αρχηγών. Και γι’ αυτό σταματάμε σε αυτό το σημείο.

Όμως, απλά για την ιστορία και για να ξέρουμε όλοι τι ακριβώς συνέβη τον Οκτώβριο 2009. Τότε το ελληνικό spread ήταν περίπου στις 130 μονάδες βάσης (bps). Το αυστριακό spread την ίδια εποχή ήταν περίπου στις 200 μονάδες βάσης (bps). Η Ελλάδα κατέληξε στο ΔΝΤ ενώ η Αυστρία δεν έπαθε απολύτως τίποτε και αντιθέτως κουνάει απειλητικά το δάχτυλό στην Ελλάδα.

Εμείς απλά αναφέραμε αυτά τα δύο μεγέθη. Όποιος θέλει ας τα ψάξει. Μακάρι να έχουμε κάνει λάθος και να μας διαψεύσει. Αλλά ποιος να το ψάξει και να πληροφορήσει τον Ελληνικό Λαό για το πόσο ήταν το Ελληνικό spread και πόσο το Αυστριακό spread τον Οκτώβριο το 2009; Ποιος να πληροφορήσει τον Ελληνικό Λαό για το μέγεθος της αναίτιας καταστροφής που τον βρήκε;
Εμείς απλά το αναφέρουμε: όταν το Ελληνικό spread ήταν 130, το Αυστριακό spread ήταν 200!
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/2012/05/spread-130-spread-200.html#more