Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Εφορία: Νέο "χαράτσι" με τα εκκαθαριστικά

Μέχρι τις 29 Ιουνίου, οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό σημείωμα,
θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του «φουσκωμένου» φορολογαριασμού

Της Μαρίας Βουργάνα

Λίγες ημέρες, πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, περίπου 350.000 φορολογούμενοι θα δεχθούν πρώτοι την «ψυχρολουσία» που φέρνουν φέτος τα εκκαθαριστικά σημειώματα των φορολογικών δηλώσεων. Εντός της εβδομάδας η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ταχυδρομήσει την πρώτη παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα οποία αναμένεται να είναι «φωτιά» για επτά στα δέκα νοικοκυριά. Αμέσως μετά τις κάλπες και μέχρι τις 29 Ιουνίου, οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό σημείωμα, θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του «φουσκωμένου» φορο-λογαριασμού στον οποίο έχουν ενσωματωθεί ο πρόσθετος φόρος για τα εισοδήματα του 2011, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και το τέλος επιτηδεύματος που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες.
Αποστολή
Για να «ζεσταθούν» τα ταμεία του Δημοσίου, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, επιταχύνει την αποστολή των σημειωμάτων για την πληρωμή φόρων και τελών για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία. Ήδη έχουν ταχυδρομηθεί 260.000 «ξεχασμένα» σημειώματα του ΕΤΑΚ του 2009 και ξεκινά την αποστολή των νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων του φόρου εισοδήματος. ...
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η εικόνα των φορολογικών εσόδων θα βελτιωθεί αισθητά από το τέλος Ιουνίου με την πληρωμή των φόρων, των εισφορών και τελών και βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι οι φορολογούμενοι θα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Όσον αφορά στα έσοδα του Μαΐου, πληροφορίες αναφέρουν ότι κατέγραψαν υστέρηση άνω των 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το μηνιαίο στόχο που είχε τεθεί. Τα εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών δηλώσεων «καίνε» τα περισσότερα νοικοκυριά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη παρτίδα εκκαθαριστικών δείχνει ότι:
Το 65%, δηλαδή σχεδόν επτά στους δέκα φορολογούμενους θα λάβουν χρεωστικό σημείωμα. Σε κάθε παραλήπτη χρεωστικού σημειώματος θα αντιστοιχεί κατά μέσο όρο επιπλέον φόρος άνω των 1.300 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματα των περισσότερων φορολογούμενων έχουν μειωθεί η μέση φορολογική επιβάρυνση έχει αυξηθεί κατά 500 - 600 ευρώ ανά φορολογούμενο. Τα νοικοκυριά πληρώνουν περισσότερους φόρους λόγω της μείωσης του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος από τις 12.000 στις 5.000 ευρώ, της μείωσης των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τις οικογένειες με παιδιά, της αύξησης κατά 33% έως και 70% των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες και ΙΧ αυτοκίνητα, της αύξησης των φορολογικών συντελεστών για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, της περικοπής των φοροαπαλλαγών και της αύξησης από 300 σε 400-500 ευρώ του τέλους επιτηδεύματος.
Μόλις το 10%-12% θα είναι πιστωτικά, δηλαδή μόνο ένας στους 10 φορολογούμενος θα λάβει φέτος επιστροφή φόρου. Το υπόλοιπο 25%-30% θα αποτελείται από σημειώματα με μηδενικά ποσά φόρου. Κάθε ένα από τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα προκύψουν από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων δεν θα περιλαμβάνει μόνο το φόρο εισοδήματος για το 2011 αλλά και δύο ακόμη φόρους: την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που θα επιβαρύνει τα εισοδήματα τα οποία υπερέβησαν τις 12.000 ευρώ το 2011, και το αυξημένο από τα 300 στα 400-500 ευρώ τέλος επιτηδεύματος, το οποίο θα επιβαρύνει όσους κατά τη διάρκεια του 2011 άσκησαν επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.
Ληξιπρόθεσμα
Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης μέσω του διαδικτύου για το ύψος των οφειλών τους προς το Δημόσιο. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών ανέπτυξε μια νέα ειδική εφαρμογή, στον ηλεκτρονικό ιστότοπο link.minfin.gr/eidop , μέσω της οποίας κάθε φορολογούμενος μπορεί να δει αναλυτικά όλα τα ποσά που οφείλει -μη ληξιπρόθεσμα και ληξιπρόθεσμα- προτού αποσταλούν σ' αυτόν ταχυδρομικά τα σχετικά εκκαθαριστικά σημειώματα ή πριν ξεκινήσουν οι «οχλήσεις» από την εφορία.
Η υπηρεσία έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή και μπορούν να την χρησιμοποιήσουν όλοι οι φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στις υπηρεσίες του TAXISNET. Εισάγοντας το username και το password ,που έχουν ήδη λάβει, θα οδηγούνται στην ιστοσελίδα που θα παρουσιάζει όλα τα ποσά των φόρων που οφείλουν -ληξιπρόθεσμα και μη- είτε αφορούν στα εισοδήματά τους, είτε στην ακίνητη περιουσία τους κ.λπ.
Βελτίωση εσόδων
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η εικόνα των φορολογικών εσόδων θα βελτιωθεί αισθητά από το τέλος Ιουνίου με την πληρωμή των φόρων, των εισφορών και τελών και βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι οι φορολογούμενοι θα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Αποστολή σημειωμάτων
Για να «ζεσταθούν» τα ταμεία του Δημοσίου, επιταχύνεται η αποστολή των σημειωμάτων για την πληρωμή φόρων και τελών για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/2012/06/blog-post_2727.html