Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Γ.Παπανδρέου: «Το μνημόνιο ήταν μια πολύ δύσκολη χημειοθεραπεία»

20120614-225123.jpgΓια το δημοψήφισμα και το έλλειμμα του 2009, μίλησε ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που έδωσε απόψε σε τηλεοπτικό σταθμό της Πάτρας.
Ειδικότερα όσον αφορά το δημοψήφισμα ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι δεν ήταν δημοψήφισμα για ναι ή όχι στο ευρώ, αλλά για το αν δεχόμαστε ή όχι την δανειακή σύμβαση.
Όπως πρόσθεσε σε αυτό το σημείο, πίστευε ότι η λαϊκή εντολή θα ήταν δυνατή, ώστε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Επίσης κατά την διάρκεια της συνέντευξης τόνισε ότι είχε ενημερώσει από τον Σεπτέμβριο του 2011 τους Νικολά Σαρκοζί, Άγκελα Μέρκελ, Μανουέλ Μπαρόζο κ.α. πως θα προχωρούσε σε δημοψήφισμα και όλοι είχαν συμφωνήσει. Όμως, όπως πρόσθεσε, αντέδρασε στην συνέχεια ο Νικολά Σαρκοζί, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα.
Αναφερόμενος στο έλλειμμα του 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι αποχωρώντας από την εξουσία η ΝΔ του παράδωσε την «καυτή πατάτα», ενώ πρόσθεσε ότι η ΝΔ δεν είπε την αλήθεια για το πραγματικό χρέος.
«Μόλις 2-3 ημέρες προ των εκλογών του 2009 ενημερώθηκα από τον Γιώργο Προβόπουλο, διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος, πως το χρέος μπορεί να είναι διψήφιο νούμερο, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή μιλούσε μια μονοψήφιο, για να αποδειχθεί στην συνέχεια πως ήταν πάνω από 16%» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.
Σχετικά με την υπογραφή του μνημονίου υπερασπίστηκε την πολιτική που ακολούθησε: «Το μνημόνιο ήταν μια πολύ δύσκολη χημειοθεραπεία» τόνισε. «Σήμερα έχουμε μεγάλα ποσοστά ανεργίας και κλειστές επιχειρήσεις, όμως χωρίς τα χρήματα, που δόθηκαν μέσω του μνημονίου, θα έβαζαν λουκέτο μαζικά επιχειρήσεις και οι άνεργοι θα ήταν διπλάσιοι» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.
Αναφερόμενος στο πολυσυζητημένο «λεφτά υπάρχουν» σημείωσε πως υπήρξε αποσπασματική αναφορά, καθώς στην συνέχεια είχε αναρωτηθεί πού είναι και ποιοί τα έχουν.
Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στο διακύβευμα των εκλογών, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση ευθύνης προοδευτικής κατεύθυνσης, που να μπορέσει να αναλάβει το βάρος της συνέχισης της προηγούμενης προσπάθειας, για την διάσωση της χώρας. Παράλληλα τόνισε πως εκτός ευρώ χρεοκοπούμε πλέον και επίσημα, με ανεξέλεγκτες συνέπειες για την πορεία του τόπου.
Ωστόσο, όπως είπε σήμερα, εξακολουθούν να υπάρχουν συντηρητικές λογικές και χαρακτήρισε «συντηρητικά κόμματα την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζοντας πως «δεν λένε κουβέντα για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την μείωση του κράτους κ.α.» και προέβλεψε πως στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση θα έχει ανοδική πορεία το ΠΑΣΟΚ.
Τέλος για την παρουσία του στην Αχαΐα, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου και σε σχετική ερώτηση για τις επικρίσεις που ακούστηκαν πως δεν εκπροσωπείται επάξια η περιοχή, σημείωσε: «Τόσο η φυσική μου παρουσία θα είναι έντονη όσο και οι παρεμβάσεις μου θα είναι συνεχείς για την προώθηση ζητημάτων». Στάθηκε πάντως ιδιαίτερα στα θέματα που μπορούν να αναπτύξουν δράσεις στο νομό, όπως η διασύνδεση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ με τις επιχειρήσεις του τόπου.
Newsbomb.gr
http://olympia.gr/2012/06/14/%ce%b3-%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%ad%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%bd%ce%b7%ce%bc%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%bf-%ce%ae%cf%84%ce%b1%ce%bd-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%bf%ce%bb/