Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

«Το ντόμινο που φοβόμασταν άρχισε»..


Την απόφαση της Μαδρίτης να ζητήσει την αρωγή της ευρωζώνης για τη διάσωση των τραπεζών της επικροτεί η Rheinische Post του Ντίσελντορφ, επισημαίνοντας, ότι η αποτροπή της χρεοκοπίας δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Ισπανίας, αλλά και προς το συμφέρον της ευρωζώνης. «Το κακό για το ευρώ είναι όμως ο τρόπος που οι Ισπανοί διαχειρίζονται την κρίση. Αντί να πουν ξεκάθαρα πόσα χρήματα….
χρειάζονται, προτιμούν πρώτα να καταθέσουν το αίτημα για την βοήθεια. Η ασάφεια είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι αγορές σε εποχές νευρικότητας…
Οι αγορές δεν πιστεύουν πλέον ότι η Ισπανία θα βγει από την κρίση με τη διάσωση των τραπεζών της. Στο τέλος η χώρα θα ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης. Και η προσπάθεια των υπερήφανων Ισπανών να βγουν από την κρίση ως καλύτεροι Έλληνες θα ναυαγήσει…Η αβεβαιότητα αυξάνεται. Χθες προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης και η Κύπρος ως πέμπτη χώρα της ευρωζώνης. Το ντόμινο που φοβόμαστε άρχισε», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το σχόλιο της Tageszeitung του Βερολίνου, που παρατηρεί ότι η ασάφεια για τους πόρους που χρειάζονται οι ισπανικές τράπεζες είναι συστημική. Κανείς δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το ύψος της βοήθειας προς την Ισπανία, καθώς η κρίση οξύνεται με τη δική της δυναμική.
dw.de

http://filologos10.wordpress.com/2012/06/27/%cf%84%ce%bf-%ce%bd%cf%84%cf%8c%ce%bc%ce%b9%ce%bd%ce%bf-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%86%ce%bf%ce%b2%cf%8c%ce%bc%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bd-%ce%ac%cf%81%cf%87%ce%b9%cf%83%ce%b5/#more-132710