Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Γιατί αιμορραγούν οι τράπεζες;

Μαζική εκροή καταθέσεων παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα και υπολογίζεται ότι μέσα σε μια εβδομάδα θα υποχωρήσουν κατά 1,5 δισ. ευρώ

Γιατί αιμορραγούν οι τράπεζες;
Του Μενέλαου Τασιόπουλου
Από την Τρίτη έχουν εκροές καταθέσεων οι ελληνικές τράπεζες, ύψους 800 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι μέχρι αύριο θα έχουν υποχωρήσει οι καταθέσεις κατά 1,5 δισ. ευρώ. Όσο και να προκαλούν σοκ τα νούμερα, σωρευτικά, προέρχονται από μικροκαταθέτες και όχι κεφαλαιούχους.
Αυτοί έχουν τραβήξει τα κεφάλαια τους, πολύ καιρό τώρα και τα έχουν διασφαλίσει σε τράπεζες του εξωτερικού και φορολογικούς παράδεισους. Για τον λόγο αυτό και οι δηλώσεις από το Βερολίνο, του υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε , ότι την κρίση στην Ελλάδα την πληρώνουν οι αδύναμοί και όχι οι πλούσιοι.
Η αιτία των μαζικών εκροών , τα τελευταία 24ωρα, δεν είναι τίποτα άλλο από τα τρομοκρατικά σενάρια, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα ξαφνικά τη Δευτέρα θα βρεθεί εκτός ευρώ, οι τράπεζες θα κλείσουν, τα τρόφιμα και τα φάρμακα θα πωλούνται στη «μαύρη αγορά», οι καταθέσεις θα δεσμευθούν. Ως αποτέλεσμα αυτού του κλίματος, που επί της ουσίας σκοπεύει στην χειραγώγηση της ψήφου των πολιτών σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, είναι να αδειάζουν τα γκισέ των τραπεζών από ρευστό.
Έστω και προσωρινά οι μικροκαταθέτες παίρνουν τα ποσά τους από τις τράπεζες, για να τα έχουν στη δική τους διάθεση, «μη συμβεί κάτι έκτακτο». Το καλό είναι ότι όταν από την άλλη εβδομάδα η Ελλάδα αποκτήσει κυβέρνηση και αποδυναμωθεί το κλίμα πανικού, εξαιτίας και της εγκληματικότητας, τα περισσότερα από τα ποσά αυτά θα γυρίσουν στις τράπεζες.
Φυσικά ρόλο θα παίξει και η στάση της νέας κυβέρνησης αλλά και το κατά πόσον με δηλώσεις και χειρισμούς, πετύχει να υπάρξει κλίμα σταθεροποίησης σε σχέση με τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά και βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών. Σε μια τέτοια περίπτωση ο στόχος , που κρίνεται ως ρεαλιστικός, είναι συνολικά να επιστρέψουν μέχρι 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες, διασφαλίζοντας έτσι την ρευστότητα τους.
http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/184703/giati-aimorragoyn-oi-trapezes