Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΜΦΥΛΙΟ ΦΟΒΑΤΑΙ Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ


Της Άντζυς ΣταθάτουΚλιμακώνεται η κόντρα ανάμεσα στην Εκκλησία και τους πολιτικούς
Ιδιαίτερα προβληματισμένη εμφανίζεται η Ιεραρχία από τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και από την πόλωση ανάμεσα στους υποστηρικτές της φιλοευρωπαϊκής πολιτικής και των κομμάτων που χαρακτηρίζονται ως αντιμνημονιακά.

Αρκετοί Ιεράρχες, σε εκμυστηρεύσεις τους και στην «Ε» , φοβούνται πως η κοινωνία οδηγείται σε επικίνδυνες ατραπούς, οι οποίες οδηγούν σε αδιέξοδο αλλά ακόμη και σε εσωτερικές «εμφυλιακές» αναταραχές.

Χαρακτηριστικό είναι το κείμενο του Μητροπολίτη Καλαβρύτων, ο οποίος γράφει τους προβληματισμούς του στο προσωπικό μπλογκ του, με τίτλο «κίνδυνος εσωτερικής αναταραχής». «Η καρδιά μου συνέχεται από μεγάλο φόβο», εξομολογείται ο κ. Αμβρόσιος, προσθέτοντας με νόημα: «Η επομένη των εκλογών ημέρα πρόκειται να επιφέρει μεγάλες αλλαγές στην πατρίδα μας. Είναι φανερό πια ότι ο κίνδυνος μιας εσωτερικής αναταραχής ελλοχεύει, θα ήθελα, λοιπόν, να επισημάνω τον κίνδυνο, ώστε να σκεφθούμε με περισσότερη ψυχραιμία και άρα στις όποιες επιλογές μας να προτάξουμε το συμφέρον της πατρίδος».

Ο Αμβρόσιος αναφέρεται στη στροφή των πολιτών προς τον ΣΥΡΙ ΖΑ, τονίζοντας πως» η Αριστερή κουλτούρα της χώρας φαίνεται ότι έχει πάρει τα πάνω της» , ταυτόχρονα όμως υποστηρίζει την άποψη ότι η απόγνωση του κόσμου μπορεί να τον οδηγήσει σε λανθασμένες επιλογές. «Η κοινωνία σήμερα μοιάζει με μια απέραντη έκταση, στην οποία έχει χυθεί μεγάλη ποσότητα κηροζίνης. Αρκεί μια σπίθα για να καεί το σύμπαν. Χρειάζεται λοιπόν περίσκεψη και μεγάλη προσοχή στις αποφάσεις που θα πάρουμε στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής» , σημειώνει ο Ιεράρχης.

Τον προβληματισμό του δεν κρύβει ούτε Μητροπολίτης της Βορείου Ελλάδος, ο οποίος, μιλώντας στην «Ε» , κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι «μπορεί να υπάρχει απόγνωση, όμως οποιαδήποτε λύση οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρωζώνης και ευρώ θα είναι καταστροφική» . Ο Ιεράρχης δεν κρύβει τους φόβους του για πιθανή εσωτερική αναταραχή: «Δεν θέλω να πιστέψω ότι θα φτάσουμε σε εμφυλιακές καταστάσεις, όμως αυτό που θέλει τώρα ο κόσμος είναι μια ελπίδα, ίσως η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους» .

Αν και οι περισσότεροι Ιεράρχες μιλούν στο παρασκήνιο, υπάρχουν και αυτοί που μιλούν δημόσια. Εκτός από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων, και ο Πειραιώς Σεραφείμ μιλά για τον κίνδυνο εσωτερικής ανάφλεξης και τονίζει πως «η αδικία, η ανέχεια και η φτώχεια φέρνουν αναταραχές», ενώ υποστηρίζει πως η Ελλάδα βάλλεται από ένα παγκόσμιο σύστημα που στόχο έχει την κατάρρευση της Ενωμένης Ευρώπης και του ευρώ: «Η αντιευρωπαϊκή πολιτική που ευαγγελίζονται ορισμένες πολιτικές παρατάξεις εκπορεύεται από διεθνιστικούς κύκλους που απεργάζονται τη διάλυση της Ευρωζώνης και του ευρώ. Μια κυβέρνηση που προβάλλει αντιευρωπαϊκό πρόσωπο έχω την υπόνοια ότι αποτελεί ετεροκίνητο κύκλων που στηρίζουν την παγκόσμια διακυβέρνηση».

Εγγύηση η Ε.Ε.

Η πλειονότητα της Ιεραρχίας πιστεύει ότι μόνον η παραμονή της χώρας στο ευρώ, κάτω από την ομπρέλα της Ε.Ε., εγγυάται τη σταθερότητα. Ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος κάνει λόγο για ανάγκη ύπαρξης σταθερής κυβέρνησης, «ώστε να μπορέσει να ανακουφιστεί ο λαός από τα προβλήματα» , ενώ για τους φόβους που αναφύονται για πιθανή εσωτερική αναταραχή προσθέτει ότι «έχουν σημαίνουσα σημασία σε τέτοιες στιγμές η σύμπνοια και η ενότητα όλων μας» .

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων, ακόμη πιο γλαφυρός, επικαλείται σκίτσο του «Κυρ» τασσόμενος ανοιχτά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο γνωστός σκιτσογράφος καυτηριάζει τις πολιτικές εξελίξεις με το εξής σχόλιο: «Με το Μνημόνιο θα έχουμε ΑΡΓΟ ΘΑΝΑΤΟ! Με τον Τσίπρα θα έχουμε ΑΚΑΡΙΑΙΟ ΘΑΝΑΤΟ. Προς το νεκροταφείο τρίτος δρόμος δεν υπάρχει»!

Σκληρή απάντηση στον Καλαβρύτων από τον γ.γ. Θρησκευμάτων

Στον μητροπολίτη Καλαβρύτων, με αφορμή πρόσφατες θέσεις του για τη «Χρυσή Αυγή» , απάντησε και μάλιστα με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαϊτζής. Η επίθεση του κ. Καλαϊτζή, και μάλιστα με βαρείς χαρακτηρισμούς, «ακουμπά» όλη την Ιεραρχία που εκφράζει πολιτικές απόψεις.

«Η υποστήριξη που προσφέρουν θρησκευτικοί ηγέτες, ιδιαίτερα όταν αυτοί είναι Ιεράρχες της επικρατούσας θρησκείας, σε οποιονδήποτε προπαγανδίζει ρατσιστικές και χουντικές θέσεις αποτελεί στίγμα για την αντίστοιχη θρησκευτική κοινότητα και ντροπή για κάθε Έλληνα πολίτη» , σημειώνει ο γ.γ. Θρησκευμάτων. «Τέτοιου είδους κινήσεις συνιστούν ενσυνείδητη προσπάθεια για την πρόκληση σύγκρουσης μεταξύ Πολιτείας και της αντίστοιχης θρησκευτικής κοινότητας, ενώ υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή και την εθνική ενότητα σε μια στιγμή που το έθνος κινδυνεύει να υποστεί μιαν ανυπολόγιστη καταστροφή».

Ο κ. Καλαϊτζής αναλαμβάνει τη συνολική υπεράσπιση του πολιτικού κόσμου από τα βέλη των ιεραρχών, αρχίζοντας από τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. «Ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο νόμιμα εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας με 44%, επί 2 ολόκληρα χρόνια δέχθηκε τόνους λάσπης και αισχρών προσωπικών επιθέσεων που αποτελούν πλέον τον ορισμό του πολιτικού κανιβαλισμού. Η συμφωνία που διέσωσε τη χώρα και την οποία σήμερα σχεδόν όλοι αποδέχονται ως βάση για κάθε διαπραγμάτευση, επιτεύχθηκε από την κυβέρνησή του με αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Χωρίς αυτή τη συμφωνία, 10.397 κληρικοί και εκκλησιαστικοί υπάλληλοι, καθώς και 97 Μητροπολίτες, όπως και εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, σήμερα θα πληρώνονταν σε δραχμές. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άρα εν δυνάμει πρωθυπουργός. Η κριτική στις προτάσεις και τις θέσεις του, η διαφωνία με τον τρόπο που πολιτεύεται είναι δικαίωμα του καθενός, αποτελεί όμως ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα από τις άθλιες προσωπικές επιθέσεις που προσπαθούν να τον παραστήσουν ως εντολοδόχο ξένων πρεσβειών. Τη δαιμονοποίηση της Αριστεράς και την ενίσχυση των άκρων η δική μας χώρα την έχει πληρώσει με δύο δικτατορίες και έναν εμφύλιο πόλεμο».

εφημερίδα Η ΕΛΛΑΔΑ αύριο
http://www.agioritikovima.gr/koinοnika/7225-akomi-kai-emful