Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Οι περιφέρειες – κλειδιά που θα κρίνουν το νικητή

Οι περιφέρειες – κλειδιά που θα κρίνουν το νικητή
Με το βλέμμα στραμμένο στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες είναι τα κόμματα καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου έδειξε ότι από αυτές εξαρτάται ποιος θα καταφέρει να αναδειχθεί πρώτος.

Νομοί παραδοσιακά «πράσινοι» μέσα σε μία νύχτα έδωσαν μέσω της κάλπης ένα ηχηρό μήνυμα οργής και απογοήτευσης.

Σκοπός τώρα των κομμάτων είναι να κερδίσουν το στοίχημα σε ισχυρούς νομούς όπως της Αττικής, Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου.
ΑΤΤΙΚΗ
Το «πράσινο» Λεκανοπέδιο Αττικής του 2009 ανέδειξε το ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στις εκλογές της 6ης Μαΐου συρρικνώνοντας τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Υπερδιπλασιάζοντας το ποσοστό του στην Α΄ Αθηνών, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν άγγιξε το 20% έναντι μόλις 7,98% στις εκλογές του 2009, με αποτέλεσμα να κερδίζει 3 έδρες στη Βουλή έναντι 1 κατά την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.
Στη δύσκολη για τους υποψηφίους Β’ Αθηνών ο ΣΥΡΙΖΑ τριπλασίασε τα ποσοστά του φτάνοντας στο 21,82% έναντι του 7,40% που είχε το 2009. Αποτέλεσμα αυτού να πάρει το ΠΑΣΟΚ το πρωτοφανές 9,07% έναντι του 40,23% που είχε το 2009 και να πέσει στην πέμπτη εκλογική θέση πίσω από Ανεξάρτητους Έλληνες (9,99%) και ΚΚΕ (9,64%).
Η μεγάλη ήττα του ΠΑΣΟΚ ωστόσο ήρθε στην Α΄ Πειραιά όπου δεν εξέλεξε κανένα κόμμα παρά το γεγονός ότι ήταν πέμπτο κόμμα. Από έναν βουλευτή, στην περιφέρεια αυτή εξέλεξαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ., οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή αλλά και το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Αριστερά που ακολουθούν.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ενισχυμένος (12,6%) αλλά όχι τόσο ισχυρός ώστε να περάσει τη Νέα Δημοκρατία (24,1%) ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Μακεδονίας. Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη ήταν εμφανώς περιορισμένα.
ΚΡΗΤΗ
Μια περιφέρεια παραδοσιακά «πράσινη» υπέστη πλήγμα καθώς ναι μεν το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στην πρώτη θέση αλλά αφενός με μικρότερο ποσοστό (18,5%) και αφετέρου γιατί στα Χανιά επικράτησε ως πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με 17,19% όταν το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε μόνο 13,93%. Η Νέα Δημοκρατία σημείωσε πιο ανεβασμένα ποσοστά μόνο στο νομό Λασιθίου (14,05). Σκοπός λοιπόν του ΠΑΣΟΚ είναι να συσπειρώσει τον «κόσμο» του στην Κρήτη αλλά και της Νέας Δημοκρατίας να ανεβάσει τα ποσοστά της σε μια τόσο ισχυρή περιφέρεια. Ιδιαίτερα υψηλά για ένα νεοσύστατο κόμμα ήταν τα ποσοστά του Πάνου Καμμένου και των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» με 11,1%.
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Μεγάλη ήταν η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στη Δυτική Ελλάδα με μοναδική εξαίρεση το νομό Αχαΐας στο οποίο βέβαια μεγάλη ήταν η ήττα του ΠΑΣΟΚ το οποίο συγκέντρωσε μόλις 14,1% από 52,7% το 2009. Κύριο μέλημα και ενδιαφέρον των στελεχών λοιπόν είναι να «κερδίσουν» τον κόσμο που έχασαν. Μόνον στην ορεινή Αχαΐα (δήμος Ερυμάνθου) το ΠΑΣΟΚ αναδείχτηκε πρώτο κόμμα με 29,7%, μακρινή ανάμνηση της πάλαι ποτέ κυριαρχίας του, η οποία εν μέρει μόνο διατηρήθηκε στο Καλέντζι με 60%.
ΗΠΕΙΡΟΣ
Νίκη της Νέας Δημοκρατίας και στην περιφέρεια Ηπείρου η οποία το 2009 είχε αναδείξει το 2009 ΠΑΣΟΚ. Ο νομός Ιωαννίνων ανέδειξε πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία με 22,9% ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό το πήρε στην Άρτα με 28,28%. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δεύτερο κόμμα σε δύο νομούς πράγμα που σημαίνει ότι κυρίως αυτά τα δύο κόμματα «ποντάρουν» στην περιφέρεια Ηπείρου.
Φυσικά σημαντικός είναι και τι ποσσοτό θα πάρουν τα νέα ή «νεοφερμένα» στη Βουλή κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που σημείωσαν σημαντικά ποσοστά στη προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση\
newsbomb.gr
http://olympia.gr/2012/06/14/%ce%bf%ce%b9-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%86%ce%ad%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ac-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b1-%ce%ba%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%bf/