Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Το κλουβί με τις τρελές!

Γράφει ο Δευκαλίων
Είχαμε και σήμερα την αποχώρηση της ημέρας!
Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων) καθηγητής κ. Ι. Κουκιάδης.Αξιοπρεπής, έδωσε την παραίτηση του και χωρίς να πει άλλη κουβέντα αποχώρησε.
Πάμε λοιπόν και για άλλους παραιτημένους η καρατομημένους. Προς το παρόν όμως έχουμε μόνον αυτούς τους ολίγους που χαιρέτισαν και έφυγαν. Όταν θα προκύψουν και νέα ταλέντα θα σας τα αναφέρουμε.
Πάμε τώρα σε ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα, την προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Το πρόβλημα που θα την απασχολήσει είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Η σταθερότητα του ευρώ που απειλείται από την συνεχή άνοδο των spread.
Η ελπίδα των ελπίδων. Η λύση πρότυπο για την διακυβέρνηση του κάθε λαού. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μόντι είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, να μην τελειώσει η σύνοδος έως ότου βρεθεί λύση. Ψιλό-γραφικός μου φαίνεται. Κλεινόμαστε όλοι σε ένα δωμάτιο και δεν βγαίνουμε μέχρι να βρεθεί η λύση. Και αν μας αφήσουμε και βγούμε έχοντας βρει λάθος λύση τι γίνεται; Πως θα μας μαντρώσουν ξανά;
Ας σοβαρευτούμε λίγο…
Αντιγράφουμε από το βιβλίο «Αυταρχικός Καπιταλισμός» του Δευκαλίωνα, που θα εκδοθεί τέλη Σεπτεμβρίου:
«Από τις αρχές του Αυγούστου 2007 έως τις αρχές του Φεβρουαρίου 2011 το ενεργητικό της FED είχε αυξηθεί κατά182,9% και τον Φεβρουάριο 2011 ήταν περίπου 2,47 τρις δολάρια. Ήτοι στις αρχές Αυγούστου 2007 το ενεργητικό της FED ήταν περίπου 870 δις δολάρια.
Από τις αρχές του Αυγούστου 2007 έως τις αρχές Φεβρουαρίου 2011 το ενεργητικό της ECB είχε αυξηθεί κατά 68,6% και ήταν τον Φεβρουάριο 2011περίπου 2,01 τρις ευρώ. ήτοι στις αρχές Αυγούστου 2007 το ενεργητικό της ECB ήταν περίπου 1,19 τρις ευρώ».
Δηλαδή σε πάρα πολύ απλά Ελληνικά… Όταν ξεκίνησε η παγκόσμια κρίση και προτού εφαρμοσθούν οι περιβόητες νομισματικές πολιτικές της «ποσοτικής χαλάρωσης - quantitative easing» κυκλοφορούσαν παγκοσμίως 870 δις δολάρια και 1,19 τρις ευρώ. Τον Φεβρουάριο του 2011, όταν η παγκόσμια κρίση στις ΗΠΑ φαίνεται ότι...
έχει αντιμετωπιστεί, κυκλοφορούσαν 2,47 τρις δολάρια. Την ίδια εποχή στην Ευρώπη,που η κρίση δεν φαίνεται ούτε κατά διάνοια να έχει αντιμετωπιστεί, κυκλοφορούν2,01 τρις ευρώ.
Όμως,το ερώτημα είναι πόσα τρις ευρώ κυκλοφορούν σήμερα. Η απάντηση πάλι από τον άσημο και ταπεινό Δευκαλίωνα στο περιοδικό Hot-Doc (Τεύχος Β’- Μάιος 2012):
«Μόνο στις δημοπρασίες Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου η ΕΚΤ διέθεσε ρευστότητα περίπου 1τρις ευρώ με επιτόκιο 1% και τριετή διάρκεια προς τις τράπεζες της ευρωζώνης.Οι τράπεζες με την σειρά τους πρέπει να νοικοκυρέψουν τους ισολογισμούς τους και να διαθέσουν τα χρήματα για τον σκοπό για τον οποίο έχουν ιδρυθεί. Να δανείσουν δηλαδή επιχειρήσεις ώστε να πάρει μπροστά η οικονομία. Στην πράξη όμως οι τράπεζες διοχετεύουν αυτή την φθηνή ρευστότητα στις αγορές ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας. Επί της ουσίας η ΕΚΤ παρεμβαίνει προκειμένου να συγκρατηθούν τα spreadτων κρατικών ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας, τα οποία ενίοτε πλησιάζουν και την κόκκινη γραμμή του επιτοκίου 6%».
Η πρόσθεση είναι πολύ εύκολη υπόθεση. Έχουμε και λέμε, 2 τρις ευρώ που κυκλοφορούσαν έως τον Φεβρουάριο 2011, συν 1 τρις ευρώ που διατέθηκε τον Φεβρουάριο 2012 από την ΕΚΤ ως ρευστότητα στις τράπεζες της ευρωζώνης, σύνολο 3 τρις ευρώ κυκλοφορούν σήμερα. Και η κρίση είναι ακόμα μπροστά.
Γι’ αυτό το ευρώ δεν θεωρείται πλέον σταθερό και αξιόπιστο αποταμιευτικό νόμισμα. Γιατί ενώ ξοδεύονται τρις ευρώ, δεν υπάρχει έστω και πρόσκαιρη αντιμετώπιση της κρίσης. Έχουμε μιλήσει για ανάπτυξη, για τόνωση της κατανάλωσης, για βοήθεια των φτωχών κ.λπ. Κανείς δεν ακούει.
Φωνάζουν όλοι οι ευρωπαίοι νεοφιλελεύθεροι: λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα! Τώρα θα μαζευτούν και πάλι να βρουν λύση, κατά τον Μόντι σε ένα δωμάτιο.
Το κλουβί με τις τρελές!

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/2012/06/blog-post_8675.html#more