Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Τσεκούρι στις εφάπαξ αποζημιώσεις έξι στα δέκα ταμεία

http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/oikonomika/article1711498.ece/BINARY/w460/eforia29312.jpgΔιαβάστε ποια Ταμεία εξετάζουν το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπών στις εφάπαξ αποζημιώσεις, αλλά και την ταυτόχρονη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Από 15% έως 22% το νέο τσεκούριΣημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα Ταμεία που καταβάλλουν τις εφάπαξ αποζημιώσεις των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, τα έξι στα δέκα Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ εξετάζουν στα πλαίσια των μνημονιακών υποχρεώσεων νέες περικοπές στα εφάπαξ, αλλά και αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών.
Ειδικά για το ελλειμματικό Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) εξετάζεται νέα περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων από 15% έως 22%, επιβολή νέας εισφοράς ή παρακράτηση μέρους της εισφοράς αλληλεγγύης και αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για την καταβολή του βοηθήματος.
Οι διοικήσεις των Ταμείων έστειλαν στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων στοιχεία των καταβαλλόμενων παροχών. Σημειώνεται ότι με βάση τον Νόμο 4046/12 του Μνημονίου που έχει ψηφίσει η Βουλή, τα ποσά των εφάπαξ θα πρέπει να είναι πλήρως ανταποδοτικά σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλλονται.
Οι προσαρμογές, ωστόσο, θα γίνουν και με βάση την οικονομική κατάσταση των επιμέρους τομέων – πρώην ταμείων πρόνοιας που έχουν συγχωνευτεί στα ενιαία Ταμεία.
Πρόκειται για τα παρακάτω ασφαλιστικά ταμεία:
* Το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ
* Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ)
* Το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ)
* Το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Εργαζομένων στα ΜΜΕ (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ)
* Το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινή* Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ)
* Το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ)
* Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ)