Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ: Η ΤΡΟΙΚΑ ΡΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;

Ευχόμαστε όσα διαρρέουν τις τελευταίες λίγες ώρες να αποδειχθούν είτε ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, είτε ότι αποτελούν ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί να ξεπεραστεί και να μην μπει η Ελλάδα, για τέταρτη φορά μέσα σε λίγους μήνες, σε νέες εκλογικές περιπέτειες.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει καταλήξει στις περικοπές ύψους 11,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ζητηθεί και αναμένεται εντός της ημέρας η παρουσίαση των προτάσεων στους κυβερνητικούς εταίρους για να λάβουν την τελική έγκριση πριν παρουσιαστούν στην τρόικα.

Ωστόσο, φαίνεται ότι στη Δημοκρατική Αριστερά έχουν προκληθεί αντιδράσεις που αφορούν στο σκέλος των περικοπών που φέρονται να περιλαμβάνουν για τις υψηλότερες συντάξεις και δεν αποκλείεται να τεθεί ακόμα και ζήτημα παραμονής του κόμματος στην κυβέρνηση… 
Εάν οι ψίθυροι και οι πληροφορίες που προέρχονται από κύκλους της Αριστεράς επαληθευτούν, τότε η κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού προβάλλει σχεδόν ως βεβαία, καθώς είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το πως είναι δυνατό το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του, Ευάγγελος Βενιζέλος να πειστεί να παραμείνει στην κυβέρνηση, αφού η «συμβατική σοφία» θεωρεί μια τέτοια κίνηση ως «πολιτική αυτοκτονία».

Ζήτημα σοβαρό όμως εγείρεται και με την Τρόικα, αφού οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται μπορεί να οδηγήσουν την Ελλάδα σε νέες περιπέτειες, τη στιγμή που από απόψεως χρόνου δεν υπάρχει η «πολυτέλεια» για την παραμικρή καθυστέρηση. Την ίδια ώρα το κλίμα στο εξωτερικό για τη χώρα μας είναι εξαιρετικά βαρύ, με τους πάντες – σχεδόν – να προεξοφλούν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ή μάλλον τη χρεοκοπία της εντός αυτής.

Όπως έχουμε γράψει στο πρόσφατο παρελθόν, οι δανειστές θα εξυπηρετούν απλώς τα δάνεια και η Ελλάδα ίσως κληθεί να ζήσει με όσα διαθέτει, κάτι που σημαίνει ότι η «εσωτερική υποτίμηση» ίσως αποδειχθεί πολύ πιο βίαια από όσο υπολογιζόταν. Υπάρχει όμως και αντίλογος πλέον…

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα είναι ακριβότερη για τη Γερμανία, απ΄ ό,τι η έξοδός της σε περίπτωση χρεοκοπίας… Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών «Ifo» του Μονάχου που υπολογίζει στα 89 δισ. ευρώ τις απώλειες της Γερμανίας σε περίπτωση που η Ελλάδα κηρύξει αδυναμία πληρωμών εντός Ευρωζώνης και στα 82 δισεκατομμύρια σε περίπτωση που η χώρα χρεοκοπήσει και εξέλθει από την ΟΝΕ.

Στα ποσά που υπολογίζει το Ινστιτούτο συμπεριλαμβάνονται τα χρήματα που έχουν ήδη καταβληθεί από τα δύο πακέτα στήριξης, η αγορά ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης, οι απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος επί των ελληνικών τραπεζών, όχι όμως και οι απώλειες των γερμανικών τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών και άλλων ιδιωτών πιστωτών…

Εν τω μεταξύ, τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για το θέμα της Ελλάδας εμφανίζονται σα να είναι όλοι συνεννοημένοι, αν και η ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ των εκπροσώπων της Τρόικα έχει λάβει διαστάσεις επικίνδυνες κάτι που έχει επισημανθεί και από αμερικανικούς κύκλους. Η γερμανική πλευρά αδυνατεί να εντάξει στον σχεδιασμό της τον παράγοντα κοινωνία και τις αντιδράσεις, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι όλα γίνονται σκοπίμως ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να προχωρήσει η περαιτέρω ενοποίηση της ΕΕ. Πιο πιθανό είναι όμως το ότι οι Ευρωπαίοι δεν επιθυμούν να καταβάλλουν το οποιοδήποτε κόστος και άπαντες πλέον επιθυμούν την ελληνική έξοδο.

Σε αυτό συντείνουν όλα όσα είπε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης περί απόλυτης γνώσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι όσα σχεδίασε για την Ελλάδα ήταν καταδικασμένο από την αρχή να αποτύχουν… Επέβαλαν στην Ελλάδα μέτρα για να παραδειγματίσουν τους υπόλοιπους, ενώ αυτό που θα πετύχουν είναι η διάλυση της Ενωμένης Ευρώπης, τουλάχιστον όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα… Βρισκόμαστε ενώπιον συγκλονιστικών εξελίξεων… Βέβαια, θέμα εγείρεται και με τον Ρουμελιώτη… Όλα αυτά μήπως μας τα λέει με μεγάλη καθυστέρηση και ίσως πρέπει να ερωτηθεί…
defence-point.gr
http://www.agioritikovima.gr/politika/8381-kriimes-tigme