Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Νέα σενάρια για έξοδο και χρεοκοπία


Νέα σενάρια για ελληνική χρεοκοπία κυκλοφορούν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μετά και από τηλεγράφημα του Reuters για περαιτέρω αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Νέα σενάρια για έξοδο και χρεοκοπία
Λάδι στη φωτιά έβαλε και η δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Χόουλεϊ, ο οποίος ερωτηθείς εάν μπορεί να χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση του χρέους ή περαιτέρω οικονομική βοήθεια η Ελλάδα, απάντησε «υπάρχουν θέματα που δεν τα συζητάμε δημόσια», αποφεύγοντας να διαψεύσει την είδηση.
«Υπάρχουν θέματα που δεν τα συζητάμε δημόσια», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αποσαφήνισε ότι κατά την αποστολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα δεν θα υπάρξει σε αυτή τη φάση αναλυτική διαπραγμάτευση, καθώς η βασική συζήτηση θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Επίσης η εφημερίδα «Die Welt» με δημοσίευμά της ανέφερε ότι οι δανειστές της Ελλάδας επεξεργάζονται Plan D για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, το οποίο προβλέπει την παραίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και των ιδιωτών ομολογιούχων κατόχων ελληνικών ομολόγων ξένου δικαίου που δεν μετείχαν στο PSI από μέρος των κερδών που καταγράφουν από τις επενδύσεις τους σε ελληνικά ομόλογα.
Το Plan D μελετάται ως εναλλακτική επιλογή στα τρία άλλα σενάρια, δηλαδή τη χρεοκοπία, τρίτο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης και κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη και δηλώσεις τους στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», τα οφέλη από το Plan D, είναι κοντά στα 23 δισ. ευρώ, αν η ΕΚΤ δεν διεκδικήσει τα 17 δισ. ευρώ που έχει κερδίσει από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και δεν πληρωθούν τα 6 δισ. ευρώ των ομολόγων ξένου δικαίου που εξαιρέθηκαν από το PSI.
http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/221503/nea-senaria-gia-exodo-kai-hreokopia