Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Τι είπε ο Σαμαράς με την τρόικα

Η εκταμίευση της δόσης, οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και οι απαιτήσεις των δανειστών


Τι είπε ο Σαμαράς με την τρόικα
Περίπου μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας.
Ανέκφραστοι και αμίλητοι οι εκπρόσωποι των δανειστών πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για τις επαφές με τον κ. Σαμαρά, θέλοντας να δείξουν και με τον τρόπο αυτό, το στίγμα των προθέσεων τους.
Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ στις 20 Αυγούστου.
Όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι δανειστές της χώρας, το ποσό αυτό θα φτάσει στην Ελλάδα μόνον εάν η κυβέρνηση εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και προχωρήσει άμεσα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα μπουν λουκέτα σε δημόσιους φορείς.
Επίσης ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, την ανάγκη για ενέσεις ρευστότητας στην οικονομία, ξεμπλοκάρισμα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων.
Από την ατζέντα δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι απολύσεις στο Δημόσιο Η τρόικα διατύπωσε ενστάσεις για ένα πρόγραμμα χωρίς μείωση του προσωπικού, ενώ οι ελεγκτές έχουν ήδη η καταγράψει ότι ο αρχικός προγραμματισμός για μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις δεν τηρήθηκε, προκαλώντας δυσφορία στους επικεφαλής των δανειστών. Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς έθεσε τη δική του «κόκκινη γραμμή» στο συγκεκριμένο θέμα επικαλούμενος την προγραμματική συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων.
Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα προχωρήσει ούτε σε μειώσεις μισθών ούτε σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Αντίθετα, θα τηρηθεί αυστηρά ο κανόνας των προσλήψεων στο 1/10, δηλαδή μία πρόσληψη για δέκα αποχωρήσεις ενώ θα τρέξει ταχύτερα η συγχώνευση δεκάδων φορέων του δημοσίου.

http://www.newsbomb.gr/politikh/story/216289/ti-eipe-o-samaras-me-tin-troika