Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Ρυθμίσεις "σκούπα" για όλα τα δάνεια. Αποπληρωμή στεγαστικών έως και 99 έτη

Ρυθμίσεις "ανάσα" για χιλιάδες δανειολήπτες. Τι προτείνουν οι Τράπεζες, τι ετοιμάζει το Υπουργείο. Στα 40 δισ. ευρώ τα "κόκκινα" δάνεια
Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων έως και 99 χρόνια και δυνατότητα ενοικίασης των υπό κατάσχεση κατοικιών από τους δανειολήπτες εξετάζουν η κυβέρνηση και οι Τράπεζες, προτείνοντας λύσεις "ανάσα" για τους δανειολήπτες.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους" της Κυριακής, οι γενναίες ρυθμίσεις έχουν πέσει στο τραπέζι από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, αφού τα "κόκκινα" δάνεια ανέρχονται πλέον στα 40 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, οι τράπεζες φαίνεται πως ετοιμάζουν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των
στεγαστικών δανείων έως και τα 99 έτη, από 40 που είναι σήμερα, καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να μειωθέι κατά το ήμισυ η δόση των δανείων.
Σημειώνεται, ότι η επιμήκυνση αυτή θα γίνει χωρίς να αυξηθεί το επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης, παρά το γεγονός ότι θα πρόκειται για  νέα σύμβαση.
Στα σχέδιά τους είναι και η ενοικίαση των υπό κατάσχεση κατοικιών για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτής της λύσης, ο δανειολήπτης θα μπορεί, να νοικιάσει την υπό κατάσχεση κατοικία για διάστημα π.χ. τριών ετών, και στη συνέχεια  να εξετάζεται η δυνατότητα να υπάρχει η προοπτική επαναγοράς με νέο δάνειο και νέους όρους.

Το ποσό του ενοικίου σε αυτήν την περίπτωση, θα καθορίζεται με τα δεδομένα της αγοράς και σε ύψος ίσως και χαμηλότερο.
Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει, αφού συνεργαστεί με τις Τράπεζες, τη δυνατότητα οριζόντιας ρύθμισης των στεγαστικών δανείων.

Θα αφορά τους ενήμερους οφειλέτες και στόχος είναι η μείωση των δόσεων έως και το 30%  του εισοδήματος του δανειολήπτη.
Παράλληλα, το υπουργείο μελετά και παρεμβάσει στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με στόχο την ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Τμήμα ειδήσεων defencnet.gr
  
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=51787&Itemid=170