Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Μυτιλήνη.//Αιβαλιωτικο ζεϊμπέκικο... Σόλων + Ιγνάτιος


 

Μυτιλήνη/5.2.2012//"το αλατι της γης"
επιμέλεια, παρουσίαση : Λαμπρος Λιαβας
συμμετέχοντες:


επαιξαν οι μουσικοι : Παναγιωτης Βεργος,σαντουρι Βαγγελης Σαραντιδης,βιολι,τραγουδι Γιωργος Μαρινακης,βιολι Ηλιας Μαυρικης,κιθαρα Ιακωβος Ηλιαδης,λαουτο Σολων Λεκκας,τραγουδι Κωστας Καρδελης,τραγουδι και σαντουρι
Αλεκα Καλεργη.//Σταυρουλα Μαλφα.//Λεμονια Βουλγαρακη.//
Δεσποινα Αργυρου.//Ευη Χερουβειμ
Οι «Γλεντισταδες»απο το Μεσοτοπο της Λεσβου
Τραγουδιστες και χορευτες,του Συλλογου Μεσοτοπιτων Λεσβου 'η «Αναγεννηση»
Μελη του συλλογου Πολιχνιτου Λεσβου

Ο Μεσότοπος (1.039 κάτοικοι απογραφή 2001) είναι χωριό της Λέσβου , αποτελεί το Δημοτικό Διαμέρισμα (Δ.Δ.) του νέουΔήμου Λέσβου ενώ παλαιότερα αποτελούσε Δ.Δ. του Δήμου Ερεσού Αντίσσης . Βρίσκεται νοτιοδυτικά της Λέσβου σε απόσταση 74 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Μυτιλήνη . Πρόκειται για παραδοσιακό χωριό, με στενά πλακόστρωτα σοκάκια και σπίτια με κεραμοσκεπές. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την γεωργία την κτηνοτροφία , τη αλιεία .

Το Δ.Δ. περιλαμβάνει τους οικισμούς , Μεσότοπο (853), Ποδαρά (47), Ταβάρι (102) και Χρούσο (37). Επίνειο του Μεσοτόπου είναι το Ταβάρι, το οποίο βρίσκεται 4 χιλιόμετρα νοτιότερα, μια όμορφη παραλία με γραφικά καφενεία και Ταβέρνες πάνω στην άμμο. Άλλες παραλίες παρθένες, είναι στα Ανατολικά ο Ποδαράς και δυτικά ο Χρούσος, μια καταπληκτικά όμορφη παραλία.

Το Ταβάρι και ο Χρούσος δημιουργούν το ακρωτήρι Μυρμήγκι, έναν σημαντικό ψαρότοπο.

Αρχαία ευρήματα βρίσκονται σε διάφορα σημεία της περιοχής, τα οποία πιστοποιούν μια έντονη παρουσία. Στις περιοχές Ποδαράς, Χρούσος, Ταβάρι,Πέζλας, μπορεί κάποιος να διακρίνει κατάλειπα. Σημαντικά αρχαία ευρύματα βρίσκονται και στην περιοχή Σείστρια στον Άγ. Ευστράτιο.

Στο χωριό υπάρχει ο δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος "Αναγέννηση", που ιδρύθηκε το 1975 και διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν βάση τη παράδοση της Λέσβου, όσον αφορά σε χορό, θέατρο και μουσική. Ο Σύλλογος έχει προσφέρει σημαντικό εξωραϊστικό έργο και παρουσιάζει και έντονη κοινωνική δράση. Το 1979 κατασκεύασε και εξόπλισε το Αγροτικό Ιατρείο , κατασκέυασε πνευματικό κέντρο και συμμετείχε στην κατασκευή δίκτύου ύδρευσης στο Ταβάρι. Εκδίδει δίμηνη εφημερίδα με τίτλο "Μεσοτοπίτικα Νέα ", ενώ εκδίδει και ετήσιο περιοδικό με τίτλο " Μεσότοπος-Παράδοση και Πολιτισμός".

Ο Μεσότοπος είναι γνωστός και για το ετήσιο Μεσοτοπίτικο Καρναβάλι που διοργανώνει η ανταπυξιακή Εταιρεία Μεσοτόπου και συγκεντρώνει κόσμο απ'όλη την Ελλάδα. 
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"
http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/2012/08/blog-post_8339.html