Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Προς νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Τα «αγκάθια» της συνάντησης – «Το βασικό πακέτο κλείδωσε» υποστηρίζει ο Γ. Στουρνάρας

 Προς νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
Χωρίς οριστική συμφωνία στο τελικό πακέτο των νέων μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται συζητήσεις για νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, για να «κλείσει» το πακέτο μέτρων, την ώρα που οι ημερομηνίες και τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν ασφυκτικά.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης επέμεινε ότι δεν θα πρέπει να γίνουν νέες οριζόντιες περικοπές που θα «ματώσουν τα μικρομεσαία εισοδήματα», τόσο στους χαμηλούς μισθούς όσο και στις χαμηλές συντάξεις. Επίσης, ζήτησε να μην αυτονομηθούν τα μέτρα από το αναπτυξιακό πρόγραμμα, που θα πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα. Αναφερόμενος στις συντάξεις του ΟΓΑ, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι «δεν πρέπει να περικοπούν και δεν θα περικοπούν».
«Το βασικό πακέτο κλείδωσε»
Αντιθέτως, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε ότι «το βασικό πακέτο κλείδωσε» διευκρινίζοντας ότι πρέπει να λυθούν ορισμένα «αγκάθια» που αφορούν «σε δυο - τρία ελάσσονα θέματα».
Μεταξύ αυτών, το ζήτημα με τα ειδικά μισθολόγια, ενώ μέχρι στιγμής δεν τίθεται θέμα μείωσης των συντάξεων του ΟΓΑ.
«Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες για τα μέτρα»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι αρχηγοί δεν μπήκαν «σε λεπτομέρειες για τα μέτρα» και έθεσε ως όρο τη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την αποφυγή οριζόντιων περικοπών.
Επίσης, αναφέρθηκε πέραν των χαμηλόμισθων και στη μεσαία τάξη, που θα πρέπει να διαφυλαχθεί και ζήτησε από τους πολίτες να είναι επιφυλακτικοί σε αυτά που ακούν.
Συνάντηση εκπροσώπων των τριών κομμάτων
Το βράδυ έχει προγραμματιστεί συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τον εκπρόσωπο οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ κ. Φίλιππο Σαχινίδη και της ΔΗΜΑΡ κ. Δημήτρη Χατζησωκράτη.