Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Νέα συνάντηση Στουρνάρα- τρόικας την Κυριακή


Η χθεσινή δίωρη συνάντηση άφησε αρκετές εκκρεμότητες για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ...
 
Νέα συνάντηση Στουρνάρα- τρόικας την Κυριακή
Η τελευταία συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, πριν εκείνοι αναχωρήσουν από την Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

Και αυτό γιατί η χθεσινή δίωρη συνάντηση άφησε πίσω αρκετές εκκρεμότητες για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, αλλά και για τον τρέχοντα προϋπολογισμό, ενώ η διαπραγμάτευση φαίνεται να συνεχίζεται χωρίς «κόκκινες γραμμές», αφού ορισμένα υπουργεία δεν κατόρθωσαν να βρουν τις περικοπές που είχαν ζητηθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν προς το παρόν να αποφευχθούν οι επώδυνες παρεμβάσεις...

Όπως αναφέρει ο Σκάι, οι περικοπές στις κύριες συντάξεις από ένα ποσό και πάνω δεν μπορούν να αποκλειστούν, ενώ το ύψος από το οποίο θα επιβληθεί το «ψαλίδι» θα εξαρτηθεί και από το εάν θα προκριθεί τελικά η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται η επιβολή πλαφόν στο σύνολο των συντάξεων, αλλά και η κατάργηση του επιδόματος αδείας και του δώρου του Πάσχα που έχουν απομείνει σε δημόσιους υπάλληλους και συνταξιούχους.

Ανώτατος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι το τελικό πακέτο των 11,5 δισ.€ περικοπών θα είναι συνάρτηση των προτάσεων ΚΕΠΕ, των προτάσεων των υπουργείων καθώς και των προτάσεων που υπάρχουν για τη δικαιότερη κατανομή των βαρών.

«Αυτήν τη στιγμή προσπαθούμε να εξειδικεύσουμε τα μέτρα των 11,5 δισ. € που θα έπρεπε ήδη να έχουν ποσοτικοποιηθεί από τον Ιούνιο. Πρόκειται για βαρύ φορτίο. Πρόθεση μας το βάρος να κατανεμηθεί όσο γίνεται πιο δίκαια, δουλεύουμε με λογικές κόστους - οφέλους», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.


Καθοριστικό ρόλο για την τελική εικόνα των μέτρων θα διαδραματίσει και η ύφεση, με την τρόικα να έχει ζητήσει την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου και ρεαλιστικού μακροοικονομικού προγράμματος. Σκοπός, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, είναι να το πακέτο να έχει καθορισθεί έως τον Σεπτέμβριο.

Στη σχεδόν δίωρη συνάντηση με την τρόικα την οποία ο Πόουλ Τόμσεν χαρακτήρισε«εξαιρετική», συζητήθηκε και η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Από το ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζουν ότι οι δανειστές δεν έθεσαν θέμα επιβολής πρόσθετων μέτρων, στον «αέρα» όμως εξακολουθούν να μένουν τα ισοδύναμα μέτρα που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά για την αποφυγή των μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια, την εξισωτική αποζημίωση στους κτηνοτρόφους και την υιοθέτηση του μέτρου της πληρωμής του φόρου εισοδήματος σε 10 δόσεις, κάτι που σημαίνει απώλειες για τον προϋπολογισμό του 2012 αφού κάποιες δόσεις θα εισπραχθούν μετά το Φεβρουάριο.

Την ίδια στιγμή ο Όλι Ρεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί το φθινόπωρο η απευθείας χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.