Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Την Κυριακή τελειώνει το θρίλερ των εξοντωτικών μέτρων – Η τρόικα αύξησε τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις κατά 1 δισ



Την Πέμπτη το απόγευμα θα γίνει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών – Βρούτσης: Δεν γνωρίζω για μέτρα που αφορούν στο υπουργείο Εργασίας άνω των 4,8 με 5 δισ – Η τρόικα περίμενε τον υπουργό Οικονομικών στο γραφείο του και συναντήθηκαν ξανά! – Θα συναντηθούν πάλι αύριο το απόγευμα οι επικεφαλής της τρόικας με τον κ. Στουρνάρα – Η τρόικα τα περισσότερα ισοδύναμα μέτρα τα έχει απορρίψει

Ένα πραγματικό θρίλερ εκτυλίσσεται από το πρωί, μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και του Μεγάρου Μαξίμου με τις διαπραγματεύσεις να δίνουν και να παίρνουν αλλά και με πληροφορίες που λένε ότι η τρόικα πήγε σήμερα με άγριες διαθέσεις και πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων πολλά από τα ισοδύναμα μέτρα.
Ωστόσο, φαίνεται πως όλα κλείνουν σιγά σιγά κάτι που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός πως προγραμματίστηκε νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Πέμπτης όπου ουσιαστικά θα κλειδώσουν τα μέτρα, μία ημέρα πριν ο πρωθυπουργός αναχωρήσει για την Ιταλία.


Ο κ. Στουρνάρας αφού συναντήθηκε μαζί τους, άφησε πίσω στο υπουργείο τον υπουργό Εργασίας και τον υφυπουργό Υγείας και μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε συνάντηση τριών ωρών με τον πρωθυπουργό. Το εντυπωσιακό είναι ότι επιστρέφοντας βρήκε ξανά την τρόικα στο γραφείο του να τον περιμένει και συναντήθηκαν για άλλα 20 λεπτά.
Παράλληλα είχαν γίνει τα εξής:
Ο κ. Στουρνάρας, βγαίνοντας από το Μαξίμου, δήλωσε πως υπάρχει συντονισμός και διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα μέτρα θα “κλείσουν” έως την Κυριακή. «Ελπίζω, μέχρι την Κυριακή. Δεν έχουμε πολύ χρόνο, πάντως» ήταν η απάντηση του υπουργού σε σχετική ερώτηση. Μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες, όταν ερωτήθη αν υπάρχει απόσταση από την τρόικα, απάντησε: «Κλείνει, πάντως».
Σύμφωνα με πληροφορίες οι απεσταλμένοι της Τρόικας έχουν ανεβάσει στα 8 με 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τις αξιώσεις τους για περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, στο τραπέζι έπεσε ακόμα και θέμα μείωσης των κατώτερων συντάξεων των 486 ευρώ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς επιμένουν σε παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας αλλά και σε παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων- υπηρεσιών (π.χ. απελευθέρωση ωραρίου καταστημάτων).
Ενδεικτικό του κλίματος είναι και το ηχηρό όχι που άκουσε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος από τους τροικανούς στα ισοδύναμα μέτρα που τους πρότεινε. Στο ΥΕΘΑ έχει σημάνει συναγερμός αφού από τα 570 εκατομμύρια ισοδύναμα μέτρα η τρόϊκα έχει αποδεχτεί τα 105!!! Βρούτσης: Εγω έχω μείνει στα 4,8 με 5 δις
«Δεν γνωρίζω για μέτρα που αφορούν στο υπουργείο Εργασίας άνω των 4,8 με 5 δισ.» δήλωσε αποχωρώντας από το υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, η συζήτηση αφορούσε στα εργασιακά θέματα (νομοθέτηση κατώτατου μισθού και μείωση μη μισθολογικού κόστους), τα οποία αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις.
Ο ίδιος παράγοντας δήλωσε άγνοια για τα σενάρια για επιπλέον παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις, λέγοντας ότι η συμμετοχή του υπουργείου Εργασίας στο συνολικό πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ ανέρχεται σε 4,8- 5 δισ. ευρώ.
Όμως, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, που συμμετέχει εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ στις τριμερείς συσκέψεις, επανέλαβε σε δηλώσεις του ότι η τρόικα ζητεί μετ’ επιτάσεως μέτρα 8 δισ. ευρώ από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, συν 1,5 δισ. ευρώ παρεμβάσεις αντίστοιχου άμεσου αποτελέσματος (το περίπου 64% των συνολικών μέτρων της διετίας).
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Παναγιώτης Κοκκόρης, υποστήριξε (στην τηλεόραση του ΑΝΤ1) ότι πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός στις συντάξεις, διότι, όπως είπε, δεν μπορεί κάποιος με 15 χρόνια ασφάλισης να παίρνει την ίδια σύνταξη με κάποιον που έχει 25 χρόνια.
Η προγραμματισμένη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών είναι για σήμερα το απόγευμα.