Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Ακόμα και θέμα κομματικής πειθαρχίας εξετάζουν στο ΠΑΣΟΚ για να περάσουν τα μέτρα













«Μουδιασμένοι» βγήκαν οι εκπρόσωποι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ από το γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα χθες το βράδυ, καθώς από την ενημέρωση που τους παρείχε ο υπουργός Οικονομικών, προκύπτει ότι μέχρι τώρα έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα μέτρα ύψους 7,5 δις ευρώ περίπου (απομένουν άλλα 4 δισ. ακόμη) ενώ φαίνεται ότι «δεν γλιτώνουμε την σύνταξη στα 67» όπως έλεγαν.
Παρά ταύτα, το ΠΑΣΟΚ οδεύει στην ψηφοφορία του «πακέτου» με γραμμή υπερψήφισης του. «Θα δούμε πως θα είναι τελικά τα μέτρα, αλλά θα τα ψηφίσουμε, δεν πρόκειται να γίνουμε αιτία να καταστραφεί η χώρα» έλεγαν συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου . Η «γραμμή» επαναβεβαιώθηκε κατά την χθεσινή σύσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με στενούς του συνεργάτες. Ωστόσο στην Ιπποκράτους δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη της ψηφοφορίας, ιδίως αν δεν καταστεί δυνατόν να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου δεν αποκλείουν πλέον να τεθεί ακόμη και θέμα κομματικής πειθαρχίας. Φυσικά, στο ΠΑΣΟΚ δηλώνουν αισιόδοξοι ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές κατά την ψηφοφορία καθώς η διαδικασία με την οποία θα ψηφιστούν τα μέτρα (άρθρο μόνο) διευκολύνει το σχεδιασμό αυτό. Ωστόσο, κανείς δεν αποκλείει τις «ανεξέλεγκτες αντιδράσεις» ορισμένων βουλευτών (Σκανδαλίδης, Μπόλαρης, Δριβελέγκας κλπ) οι οποίοι δείχνουν να προβληματίζονται σφόδρα με τα επώδυνα μέτρα.
Ενδεικτικό της αγωνίας πάντως που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ για την ψήφιση του πακέτου των 11,7 είναι το γεγονός ότι ο. Ευάγγελος Βενιζέλος κάνει συγκεκριμένες κινήσεις:
  1. Σε σύσκεψη που συγκάλεσε χθες με στενούς του συνεργάτες, εξετάστηκαν όλα τα σενάρια των μέτρων και οι επιπτώσεις τους.
  2. Αμέσως μετά επικοινώνησε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα – ο οποίος προηγουμένως είχε ενημερώσει τον Πρωθυπουργό και είχε συναντήσει την τρόικα – και του έστειλε τους στενούς του συνεργάτες (Σαχινίδη, Πρωτόπαππα, Κουτρουμάνη, Κουκουλόπουλο) προκειμένου να ενημερωθούν για τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών. Τα 4 στελέχη επανέφεραν πάντως τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ με βάση τα σημεία της σχετικής επιστολής που είχε αποστείλει ο κ. Βενιζέλος και τις «κόκκινες γραμμές» που είχε χαράξει. Στην ίδια συνάντηση κλήθηκαν και εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να ενημερωθούν. Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρίνιζαν στελέχη των δύο κομμάτων οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τους τρείς πολιτικούς αρχηγούς στη συνεδρίαση που θα γίνει τις επόμενες ημέρες.
  3. Τέλος, σήμερα σε κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Πολιτικής και Οργανωτικής Γραμματείας υπό τον κ. Βενιζέλο προκειμένου να πεισθούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα. Η «γραμμή» του Κινήματος – η οποία επαναβεβαιώθηκε στην χθεσινή σύσκεψη – είναι πως θα στηρίξει τα μέτρα για να «σωθεί η χώρα». Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στους συνεργάτες του, επεσήμανε πως θα «ξεκαθαρίσει τα πάντα» στην κοινή συνεδρίαση (σήμερα στις 13.00). Θα εξηγήσει την στρατηγική του μέχρι σήμερα αλλά και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει μετά την υπερψήφιση των μέτρων, για την αναγκαιότητα των οποίων θα επιχειρηματολογήσει δεόντως. Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο κ. Βενιζέλος θα δώσει το λόγο στους παρευρισκόμενους προκειμένου να μην υπάρχουν απορίες ή άλλες σκέψεις, ευελπιστώντας να πείσει για την αναγκαιότητα να περάσει από τη Βουλή αυτό το «πακέτο».
Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μόλις οριστικοποιηθούν τα μέτρα και καταστεί σαφές τι μπορεί να «πλασαριστεί» στην κοινωνία. Επί της ουσίας αυτό που αναμένουν από τον κυβερνητικό συνασπισμό, είναι να εκταμιευθούν τα 31 δισ. της δόσης ώστε τα 6 από αυτά να δοθούν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους και τα υπόλοιπα, μέσω των τραπεζών να διοχετευτούν στην αγορά κατά το δυνατόν ώστε να «ανασάνει».

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"