Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΡΕΛΟΥΣ !!


Όταν πας στο δικαστήριο, σου δίνεται η ευκαιρία να απολογηθείς, να παρουσιάσεις εκείνα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να σε αθωώσουν. Το δικαστήριο, θα λάβει υπόψιν τις αντιμαχόμενες πλευρές και θα βγάλει μια απόφαση βάσει των στοιχείων και του ηθικού που διέπει τους νόμους και τους ανθρώπους.

Τα τελευταία χρόνια η ανθρωπότητα έχει εισέλθει σε ένα δικαστήριο ως κατηγορούμενη χωρίς να έχει συνήγορο, χωρίς καν να έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Η αντιμαχόμενη πλευρά έκτοτε, έχει ανέβει στο βήμα και ακόμα αγορεύει υπέρ του εαυτού της. Βλέπετε, είναι κομμάτι δύσκολο να τελειώσει και νωρίς, αφού πρέπει να μας συστηθεί κιόλας. Μήπως τη λένε “αγορές”; Μήπως “τραπεζικό σύστημα”; Μήπως “χρηματοπιστωτικό σύστημα”; Μήπως “εταιρείες κολοσσοί”; Θα σας γελάσω. Λίγο απ’ όλα έχει ο μπαξές διαλέξτε και πάρτε. Και αυτό είναι κομμάτι δύσκολο να το συνηθίσεις διότι έως τώρα η κάθε πλευρά είχε το δικαίωμα να γνωρίζει τα στοιχεία της άλλης για να χτίσει και το επιχείρημά της. Τούτο το πράγμα όμως δεν έχει ξαναγίνει. Να σε βάζει στο στόχαστρο ένα απρόσωπο σύστημα και να σου ζητάει και τα ρέστα από πάνω.

ΜΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ για τα cds; Ούτε και για τα derivatives; Ούτε για τα bonds και τα debentures; Ούτε για τα unit trusts; Δεν ξέρεις για τα interests και για τα spreads; Δεν ξέρεις για το risk-based pricing, τα defaults και τα credit events; Για τα secured loans και τα collaterals; Για τα dividents, τα securities και τα shares δεν άκουσες τίποτα; Εκείνο το secured debt (και το senior debt για να μην ξεχνιόμαστε) πως σου ξέφυγε ρε φίλε; Αμ εκείνο το άλλο το high yield market και ΤΟ ΦΡΥΔΙ ΤΟΥΣ ΤΟ ΒΕΡΝΙΚΩΜΕΝΟ δεν το είδες; Και εκείνα τα πως τα λένε τα levereged buyouts, τα senior loans, τα second lien loans και τα equities; Tα ΡΙΣΚΑ των κακόμοιρων των τραπεζών δεν τα βλέπεις; Με τα credit risks, liquidity risks, market risks, operational risks, reputational risks, macroeconomic risks έχουν ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ οι “ΔΟΛΙΕΣ”. Και από markets να ΦΑΝ’ ΚΙ ΟΙ ΚΟΤΕΣ. Έχουμε και primary και secondary, και third και fourth markets. Έχουμε και stock markets, futures markets, money markets, currency markets, bond markets, commodity markets, prediction markets, black markets και η λίστα είναι ατέλειωτη ρε φίλε και αν εντέλει δεν ξέρεις τίποτα, τράβα και ΚΟΥΡΕΨΟΥ γιατί ΚΑΙ από αυτό έχουμε.

ΕΜΑΘΕΣ ΤΑ ΛΑΘΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΕ, που μου πήγαινες στο σχολείο με δυο όνειρα στην καρδιά, με την Πατρίδα και το Σταυρό στο χέρι. Φάε τώρα έναν ρεπουσο-συνωστισμό για να στανιάρεις. Κάνε εκκαθάριση των δεδομένων σου οπισθοδρομικέ, ένα liquidation όπως λέμε εμείς οι τραπεζίτες, γιατί αυτά τα… συναισθηματικά είναι τοξικά στις μογγολο-αγορές. Και συ φτωχέ ψαρά, μόλις φτάσεις σπίτι και δεις την ουρά που σου  ΄μεινε απ’ το ψάρι σου, φάε τον απέθαντο σπόρο του αντωνάκη για να χορτάσεις. Γιατί πρέπει να ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΤΕΙΤΕ και μέχρι να το κάνετε θα σας Α-ΝΑΙ-ΡΟΥ-ΜΕ και θα σας ΔΟΥ-ΛΕΥ-ΟΥ-ΜΕ χαϊβάνια. Θα ακούτε «αγορές» και θα χτυπάτε παλαμάκια απ’ τη χαρά σας. Θα ακούτε για το νεκρό αδερφό σας που αυτοκτόνησε και θα αδιαφορείτε. Θα βλέπετε την Πατρίδα σας να ξεπουλιέται και θα λέτε «είναι για καλό». Θα γίνετε δούλοι και θα λέτε, «έχει ο Θεός πάλι καλά που έχουμε ανάπτυξη». Θα βλέπετε την Πατρίδα σας να αλώνεται από βαρβάρους και θα λέτε, «οι καλές οι αγορές φροντίζουν για τον γηρασκόμενο ευρωπαϊκό πληθυσμό». Θα ακούτε για «ανθρώπινα δικαιώματα» και θα σκύβετε το κεφάλι. Θα ακούτε για «δημοκρατία» και θα τρέχετε να σωθείτε. Θα κοιτάζεστε στον καθρέπτη και θα βλέπετε ένα… ΠΤΩΜΑ.

Δεν υπάρχουν δικαστές, ούτε ένορκοι, ούτε συνήγοροι σ’ αυτό το δικαστήριο. Δεν υπάρχει καν κοινό. ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΗ ΜΟΥ… παρούσα, σε μια δίκη που ΕΠΡΕΠΕ να γίνει αλλά ΔΕΝ γίνεται. Το Δίκαιον και το Ηθικόν, το Ανθρωποκεντρικό, έφυγε μακριά και αναρωτιέμαι αν είμαι η μόνη που βλέπει…. την ΟΔΥΝΗΡΗ ΑΠΟΥΣΙΑ του. Και ΟΛΟΙ γύρω μου είναι τόσο καλά συντονισμένοι σε τούτο το παιχνίδι που μου μπαίνει η ιδέα αν τα πράγματα ήταν ΠΑΝΤΑ έτσι. Ή μήπως αποκοιμήθηκα ξαφνικά σε έναν βαθύ εφιάλτη και σύντομα θα ξυπνήσω;;

Αλλά τούτος ο εφιάλτης δεν έχει τελειωμό… Ή θα κάνω μονομιάς ΛΟΒΟΤΟΜΗ λοιπόν, ή θα το χάσω το ρημάδι αργά αργά στην προσπάθειά μου να παραμείνω λογική.
Εκτός αν… ΑΠΟΦΑΣΙΣΩ να τρελαθώ από μόνη μου και ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΟΛΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΗΚΩΣΕΙ…