Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Με ένα άρθρο τελικά στη Βουλή τα μέτρα μαζί με τα εργασιακά


«Θα πάει με ένα άρθρο, με ένα άρθρο, όλα μαζί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ξεκαθαρίζοντας τελικά την θέση της κυβέρνησης, ώστε να κατέβει σε ένα και μόνο νομοσχέδιο το πακέτο των μέτρων και όχι ξεχωριστά τα εργασιακά, καθώς όπως τόνισε σε αυτή την περίπτωση το ΠΑΣΟΚ ζητούσε 15 μεμονωμένα άρθρα και έχουν δίκιο.

Με ένα άρθρο τελικά στη Βουλή τα μέτρα μαζί με τα εργασιακά
Αναφερόμενος προσωπικά στον κ. Φ. Κουβέλη και στα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, τα οποία και ενημέρωσε χθες το βράδυ για τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Στουρνάρας τους κάλεσε να στηρίξουν το πακέτο των εργασιακών ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να καταθέσει το πακέτο των μέτρων στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως όλοι οι βουλευτές των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό θα στηρίξουν τα μέτρα στη Βουλή. 

Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε τις πληροφορίες πως έχει ξεκινήσει με την τρόικα μια συζήτηση για να μην περιληφθούν τα εργασιακά στο πακέτο μέτρων που θα ψηφισθεί από τη Βουλή, αλλά σε επόμενο χρόνο και χαρακτηριστικά τόνισε πως το έχει εξαντλήσει αυτό το θέμα.Το μεσημέρι στη Βουλή οι κ.κ. Σταμάτης και Χατζησωκράτης είχαν συνάντηση, χωρίς να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της συζήτησης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το νέο πακέτο των μέτρων θα πρέπει να έχει περάσει από τη Βουλή στο χρονικό διάστημα μεταξύ της ερχόμενης εβδομάδας, το πολύ στις αρχές της επόμενης, για να ακολουθήσει έως τις 11 Νοεμβρίου η συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
Αυτή τη στιγμή παραμένει σε εξέλιξη η εκτελεστική επιτροπή της ΔΗΜΑΡ για να πάρει τις τελικές της αποφάσεις σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει στην ψήφιση του πακέτου των μέτρων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η αντιπρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς που φέρεται να κερδίζει έδαφος είναι να κατέβει το πακέτο με μία παράγραφο που θα μεταθέτει τις αλλαγές στα εργασιακά για έξι μήνες μετά υπό μορφή ρήτρας και εάν δεν βρεθούν μέχρι τότε τα απαιτητέα έσοδα από την τρόικα με άλλα ισοδύναμα μέτρα, τότε να εφαρμοστούν, αλλά πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου μεταφέρουν πως το πακέτο ουσιαστικά έχει κλείσει και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χρονικής μεταβολής σε κανένα από τα άρθρα που θα προβλέπει.
Με αυτά τα στοιχεία λοιπόν ως δεδομένα, όλα δείχνουν πως το νομοσχέδιο θα κατέβει έτσι και ουσιαστικά το «μπαλάκι» ρίχνεται ολόκληρο στην πλευρά τουΦώτη Κουβέλη, ο οποίος όμως έχει ήδη δεσμευτεί δημόσια με τις δηλώσεις και τις τοποθετήσεις του. Αυτό που δυσκολεύει ακόμα την όλη κατάσταση είναι η απαίτηση των δανειστών, να ψηφιστούν τα μέτρα όχι απλά με πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά από όλους τους κυβερνητικούς εταίρους.
Στελέχη της ΔΗΜΑΡ επικοινωνούν με το κυβερνητικό επιτελείο τις τελευταίες ώρες σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η κυβερνητική κρίση. Η Δημοκρατική Αριστερά διαμηνύει προς το Μέγαρο Μαξίμου πως δεν μπορεί να κάνει αποδεκτό ένα νομοσχέδιο με ένα άρθρο, ωστόσο προσθέτει πως δεν θα το καταψηφίσει, αλλά θα συστήσει στον κάθε βουλευτή της να δηλώσει «παρών». Οι δανειστές μας πάντως δίνουν μια τριήμερη προθεσμία ώστε να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις εντός της κυβερνητικής συμμαχίας και να πάρουν όλα τον δρόμο της Βουλήςενώ την Τετάρτη θα συγκλιθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικομικών της Ευρωζώνης, δηλαδή Eurogroup, ώστε να υπάρξει απόφαση ουσιαστικά προέγκρισής ή όχι, καταβολής της δόσης.