Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Πού ‘σαι Τάσσο να τους δεις…


Του Μ. Ιγνατίου
Η απόφαση του ΔΗΚΟ, με συντριπτική μάλιστα πλειοψηφία, να υποστηρίξει τον αρχιερέα του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν, Νίκο Αναστασιάδη, προκάλεσε σοκ. Πρόκειται για μία απαράδεκτη πράξη, που βασίστηκε σε εντελώς συμφεροντολογικά κριτήρια, και με βάση την πρακτική του συγκεκριμένου κόμματος, να νέμεται την εξουσία και να γεύεται τα οφέλη της, επιλέγοντας πάντα να παραμένει στην κυβέρνηση, είτε ο σύμμαχος ήταν το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ είτε ο δεξιός ΔΗΣΥ. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακαλύψει κανείς παρόμοια απαράδεκτη συμπεριφορά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, που ανδρώθη­κε πολιτικά κοντά στον Σπύρο Κυπριανού και τον Τάσσο Παπαδόπουλο, αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων και για μερικά υπουργεία πέταξε στα σκουπίδια τις αρχές του κεντρώου δημοκρατικού χώρου. Ταυτόχρονα επέβαλε μέσω του κομματικού περίγυρού του τη συμφωνία με τον κ. Αναστασιάδη, ξεχνώντας ότι ο τελευταίος καθύβρισε και τον ίδιο, όταν μαχόταν με νύχια και με δόντια για να επιβάλει το ρατσιστικό κείμενο του Κόφι Ανάν.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, γιος του αείμνηστου Προέδρου της Κύπρου, τα είπε όλα στην ομιλία του: «Οταν εμείς», τόνισε, «ψηφίζαμε όχι στο Σχέδιο Ανάν, ο κ. Αναστασιάδης πρωτοστατούσε υπέρ του ναι και ο ΔΗΣΥ λάμβανε συνεδριακή απόφαση, η οποία ισχύει ακόμα, υπέρ του Σχεδίου Ανάν. Οταν εμείς κρίναμε ότι το Σχέδιο Ανάν ήταν καταστροφικό ο κ. Αναστασιάδης έκρινε ότι ήταν ιδανικό για λύση του Κυπριακού. Οταν εμείς αγωνιζόμασταν να πείσουμε διεθνώς για την ορθότητα της απόρριψης του Σχεδίου Ανάν, ο κ. Αναστασιάδης κατάγγελλε τον Τάσσο Παπαδόπουλο και το ΔΗΚΟ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οταν εμείς στηρίζαμε τη διακυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου, τη διακυβέρνηση του ΔΗΚΟ δηλαδή, ο κ. Αναστασιάδης μας πολεμούσε με σθένος, λάσπη και ατεκμηρίωτες κατηγορίες, διαλαλώντας την κυοφορούμενη υπέρβασή του».
Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν πρόκειται να τηρήσει τις υποσχέσεις του στο ΔΗΚΟ, όπως δεν τις τήρησε ούτε ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος πολιτεύθηκε προωθώντας απαράδεκτη λύση. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έχει και ένα επιπλέον πρόβλημα. Την εποχή του σχεδίου Ανάν πρόσφερε δεσμεύσεις στους ξένους…