Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Τα 7 σημεία που καίνε Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο


Με το γραπτό σημείωμα που απέστειλαν στη Βουλή, μαζί με τη δικογραφία και τις μαρτυρικές καταθέσεις, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς κ.κ. Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης, ουσιαστικά καίνε τους δύο πρώην υπουργούς Οικονομικών κ.κ. Ευ. Βενιζέλο και Γ. Παπακωνσταντίνου αναφορικά με 
τους χειρισμούς τους στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Ουσιαστικά, οι δύο εισαγγελείς φωτογραφίζουν σε επτά σημεία του σημειώματός τους, τους πρώην υπουργούς κάνοντας λόγο για παραλείψεις και αστοχίες μελών της κυβέρνησης και ζητούν ως αποτέλεσμα να διερευνηθεί η υπόθεση από τη Βουλή. Παράλληλα, διαχωρίζουν την υπόθεση για τα μη πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή για τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ.κ. Ι. Διώτη και Ι. Καπελέρη, κρατώντας αντίγραφα και επιφυλασσόμενοι για την άσκηση ή μη δίωξης εναντίον τους. Επιπλέον, τονίζουν ότι το υλικό της λίστας δεν «αξιοποιήθηκε ποτέ από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς».


Σύμφωνα με τους εισαγγελείς πρέπει να διερευνηθούν από τη Βουλή τα στοιχεία και τα πραγματικά περιστατικά, που αφορούν πράξεις ή παραλείψεις των πρώην υπουργών σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών 3119 και το άρθρο 1 παρ. 1.
Τη δικογραφία ανέλαβε να μελετήσει, όπως ορίζει ο νόμος, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Νικ. Παντελής.


Τα επτά σημεία:

Η υπόθεση ερευνάται με αυτεπάγγελτη εντολή των οικονομικών εισαγγελέων και αντικείμενο της έρευνας ήταν να εντοπιστεί η λίστα.

Η αποκαλούμενη λίστα Λαγκάρντ παρελήφθη από το Γραφείο του υπουργού τον Οκτώβριο 2010 μέσω της διπλωματικής οδού, όπως είχε συμφωνηθεί με τη γαλλική κυβέρνηση. Δεν πρωτοκολλήθηκε, αλλά και δεν προέκυψε καταχώρηση στο υπουργείο Οικονομικών.

Τον Ιούνιο του 2011 και με την μετακίνηση του υπουργού Παπακωνσταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών σε άλλο υπουργείο, ενημερώθηκε ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ. Ι. Διώτης για τη λίστα, την προέλευση της, αλλά του παραδόθηκε συγχρόνως υπό τη μορφή USB.

Τον Αύγουστο 2011, παραδόθηκε στον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο και του αναφέρθηκαν οι νομικές ενστάσεις του κ. Διώτη.

Στις 2 Οκτωβρίου 2012, ο κ. Βενιζέλος διεβίβασε στο γραφείο του πρωθυπουργoύ το USB το οποίο παραδόθηκε ιδιοχείρως στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ σήμερα Στασινόπουλο.

Δεδεομένου ότι «δεν έχει λάβει χώρα η δέουσα αξιοποίηση του υλικού παραγγείλαμε την αξιοποίηση της από την περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ».

Ο νυν υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας με έγγραφό του δήλωσε ότι δεν υπάρχει πλέον στο υπουργείο η επίμαχη λίστα.

Το έγγραφο στον Στουρνάρα


Οι οικονομικοί εισαγγελείς
Υπενθυμίζεται, άλλωστε ότι προ ημερών και κατά την προκαταρκτική έρευνα, οι κ.κ. Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης ζηήτησαν από τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να απευθυνθεί και πάλι στη Γαλλία για να τους αποσταλεί το γνήσιο CD με τα ονόματα των περίπου δυο χιλιάδων μεγαλοκαταθετών σε συγκεκριμένη τράπεζα (HSBC) του εξωτερικού. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως τόνιζαν, θα κινούσαν διαδικασία δικαστικής συνδρομής προκειμένου να λάβουν το επίμαχο υλικό κατευθείαν από τις γαλλικές αρχές. Στόχος των δυο εισαγγελέων ήταν να ελέγξουν αν το περιεχόμενο του CD αλλοιώθηκε όλα αυτά τα χρόνια και έφτασε παραποιημένο στα χέρια τους.
Παράλληλα, είχαν ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών να τους αποστείλει το αρχικό CD που παρέλαβε ο κ. Παπακωνσταντίνου, το έγγραφο του γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών το οποίο συνόδευε το επίμαχο υλικό κατά την παράδοσή του και ο αριθμός πρωτοκόλλου του υπουργείου οικονομικών που έλαβε το συγκεκριμένο υλικό ως εισερχόμενο έγγραφο.

zougla