Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Εθνική δολοφονία και όχι “σύγκλιση”.


Έκθεση Κομισιόν: Και άλλα μέτρα έως το 2016!
Πρόσθετα μέτρα, ύψους 6,4 δισ. ευρώ, θα πρέπει να προσδιορίσει η Ελλάδα εντός του 2013, προκειμένου να διασφαλίσει τη δημοσιονομική εξυγίανση για το 2015 και το 2016.
Στην έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας που συντάχθηκε από την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο Eurogroup αναφέρεται πως η χώρα μας θα πρέπει να προσδιορίσει έως τον Μάρτιο δημοσιονομικά μέτρα 2,6 δισ. ευρώ για το 2015 και 3,8 δισ. ευρώ για το 2016.
Σημειώνεται πως τα μέτρα της διετίας είναι περίπου κατά 20% αυξημένα σε σχέση με όσα προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που κατατέθηκε πριν από μια εβδομάδα στη Βουλή.
Αυτόματα μέτρα σε κάθε στραβοπάτημα…
Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται και στη θέσπιση διορθωτικών μηχανισμών για να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο δημοσιονομικών αποκλίσεων μέσω αυτόματων σταθεροποιητών.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρά σε αυτόματη μείωση των δαπανών για κάθε απόκλιση του στόχου των αποκρατικοποιήσεων επί δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.
Στο ίδιο πλαίσιο αλλάζει και η λειτουργία του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού, ο οποίος πλέον θα λαμβάνει σε δόσεις από τον EFSF τα χρήματα που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση του χρέους και την ενίσχυση των τραπεζών και δεν θα καλύπτει λοιπές υποχρεώσεις της χώρας.
Στις αλλαγές αυτές περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη για ρήτρα αναγκαστικής εκχώρησης του 30% των φορολογικών ή λοιπών εσόδων για την ομαλή εξυπηρέτηση του χρέους.
Επίκαιρα