Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Απίστευτος! Με επιστολή του στους Financial Times ο Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει ότι δεν έχασε την λίστα!






Την πραγματικότητα μέσα από τα δικά του μάτια, περιέγραψε σήμερα 
ο πρώην τσάρος της Οικονομίας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με επιστολές του προς τους Financial Times και τον Economist, σχετικά με τις μυστικές διαδρομές της λίστας ΛαγκάρντΈφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι το CD με τη λίστα Λαγκάρντ ποτέ δεν χάθηκε (!), δικαιολόγησε γεγονότα για τα οποία οποιοσδήποτε υπεύθυνος πολιτικός και ειδικά ένας ΥΠΟΙΚ θα αναλάμβανε την ευθύνη, και είπε ακόμη και πράγματα εντελώς διαφορετικά από αυτά που κατέθεσε κατά την ακρόασή του στη Βουλή.

Economist
Στην επιστολή-απάντησή του προς τον Economist, με αφορμή άρθρο με τίτλο "A national sport no more", ο πρώην υπουργός γράφει:

"Με κατηγορούν ότι ποτέ δεν ασχολήθηκα περαιτέρω με το θέμα. Ακριβώς το αντίθετο ισχύει, «δεδομένου ότι έδωσα σαφείς οδηγίες προς την κατεύθυνση της διερεύνησης. Τις επανέλαβα κατά την παράδοση της πλήρους λίστας στο νέο επικεφαλής του ΣΔΟΕ (κάτι το οποίο επιβεβαίωσε κι ο ίδιος στην ακρόασή του στη Βουλή). Λίγο αργότερα έφυγα από το υπουργείο μετά τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου. Η πληροφορία συνεπώς ποτέ δεν "χάθηκε", όπως ισχυρίζεστε, καθώς παρέδωσα όλα τα στοιχεία στις αρμόδιες αρχές (και φυσικά έκτοτε έχουν διαρρεύσει και τα ονόματα έχουν δημοσιευθεί). Είναι σαφές βέβαια ότι δεν έγινε σωστή διερεύνηση». 

Στις 24 Οκτωβρίου, ωστόσο, κατά την ακρόασή του στη Βουλή, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε πει: «Το αρχικό αρχείο με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για φύλαξη στο γραφείο μου. Δεν ξέρω που είναι. Δυστυχώς δεν ξέρω που είναι σήμερα!». «Το πρωτότυπο αρχείο είναι στη Γαλλία! Και ελπίζω να επανέλθει στην Ελλάδα, για να σταματήσει η σπέκουλα με τις αλλοιώσεις. Να έρθει εδώ με όλα τα συνοδευτικά και να διαπιστωθεί εάν έχει αλλοιωθεί» είχε αναφέρει.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίζεται ακόμη ότι, κατά τη θητεία του στο ΥΠΟΙΚ, «η Ελλάδα επιτέλους άρχισε σοβαρά να αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή, με ποινές φυλάκισης για τους φοροφυγάδες, τη δήμευση της περιουσίας τους, με τη θέσπιση του Οικονομικού Εισαγγελέα, τη δημιουργία ειδικών φορολογικών δικαστηρίων, καθώς και με την πλήρη άρση του τραπεζικού απορρήτου... Είναι, ωστόσο οι αλλαγές που θεσμοθετήθηκαν τότε που έχουν οδηγήσει επώνυμους στη φυλακή για φορολογικές παραβάσεις -για πρώτη φορά στην Ελλάδα».

Εντούτοις, του κ. Παπακωνσταντίνου διαφεύγει ότι, επί θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, η φοροδιαφυγή εκτοξεύθηκε στα ύψη, δημιουργώντας «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό. Όσο για το «κυνήγι» επωνύμων, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις εκείνων που οδηγήθηκαν, τελικά, στη φυλακή και ακόμα λιγότερες εκείνες οι υποθέσεις, στις οποίες εισπράχθηκαν πρόστιμα για την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Επιστολή στους Financial Times

Επιστολή ο κ. Παπακωνσταντίνου έστειλε και στους Financial Times, με αφορμή το άρθρο «Μαίνεται η  θύελλα για τη λίστα Λαγκάρντ».

Στην επιστολή του, ο κ. Παπακωνσταντίνου εγκαλεί την εφημερίδα ότι παραλείπει εντελώς να αναφέρει «το γεγονός ότι, χάρη στη δική μου προσωπική πρωτοβουλία, έλαβε η ελληνική κυβέρνηση την πληροφορία αυτή (σ.σ. τη λίστα Λαγκάρντ)».

«Εγώ ζήτησα τη λίστα και αυτή παραδόθηκε από τις γαλλικές αρχές στα τέλη του 2010» λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου, «φυσικά με τον όρο ότι η σχετική πληροφορία θα ήταν αντικείμενο χειρισμού από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες ανεπίσημα και με εμπιστευτικό τρόπο, όπως έπραξαν άλλες κυβερνήσεις για τους πολίτες άλλων χωρών στη λίστα».

«Στη συνέχεια» τονίζει ο πρώην υπουργός, πάντα απευθυνόμενος στους αρμόδιους της εφημερίδας, «αναφέρετε ότι δεν έδωσα εντολή στο ελληνικό ΣΔΟΕ να προβεί σε πλήρη έρευνα. Αυτό είναι παντελώς αναληθές. Το έκανα, όχι μια αλλά πολλές φορές. Έδωσα αρχικά τους 20 μεγαλύτερους λογαριασμούς (που αντιστοιχούσαν περίπου στο ήμισυ του συνόλου των καταθέσεων) στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρη για πρώτο έλεγχο. Και του έδωσα εντολή για περαιτέρω έλεγχο, όταν ανέφερε τις πρώτες διαπιστώσεις του περί αποκλίσεων μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και κεφαλαίων στο εξωτερικό. Αυτό έκανα και πάλι σε σύσκεψη που συγκάλεσα ακριβώς γι’ αυτόν το σκοπό, παρουσία διαφόρων προσώπων».

»Έκανα και πάλι το ίδιο με το νέο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Διώτη, στον οποίο έδωσα τα πλήρη στοιχεία που παραλάβαμε (το επιβεβαίωσε ο ίδιος σε ακρόαση από τη Βουλή). Για την ακρίβεια, εκ του νόμου το ΣΔΟΕ θα πρέπει να ερευνά κάθε παρόμοια πληροφορία στο πλαίσιο των καθηκόντων του και δεν θα έπρεπε να περιμένει «πολιτικές εντολές» σχετικά. Και πώς εξάλλου θα μπορούσε η πληροφορία να έχει «αποκρυφθεί» όπως ισχυρίζεστε, όταν την παρέδωσα στις αρμόδιες υπηρεσίες, και φυσικά έκτοτε έχει διαρρεύσει και τα ονόματα έχουν δημοσιοποιηθεί; Σας υπενθυμίζω επίσης ότι με τον ανασχηματισμό στα μέσα Ιουνίου 2011 έφυγα από το υπουργείο Οικονομικών».

Οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, πάντως, κ.κ. Καπελέρης και Διώτης, έχουν διαψεύσει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου τους ζήτησε έλεγχο της λίστας, ενώ και ο ίδιος έχει παραδεχθεί ότι δεν έγινε η καλύτερη δυνατή διαχείριση.
http://www.lykavitos.gr/2012/11/financial-times-economist.html
http://www.kourdistoportocali.com/articles/15622.htm