Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Βαρόνοι των media και τράπεζες


Δύο ειδήσεις από τον τραπεζικό χώρο φαίνεται ότι έχουν ανησυχήσει σφόδρα του βαρόνους των media - τουλάχιστον κάποιους από αυτούς.

Η μία είναι ότι, στις τράπεζες που ενισχύονται με "δανεικό) κρατικό χρήμα μέσω ΤΧΣ, θα μπουν από την 1η Ιανουαρίου επίτροποι, οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα βέτο σε όλες τις σημαντικές αποφάσεις και θα ασκούν έλεγχο στις μεγάλες χορηγήσεις, στις ρυθμίσεις παλιών δανείων κλπ.

Η δεύτερη αφορά το "ξεσκόνισμα" παλιών δανείων που έχουν δοθεί από αυτές τις τράπεζες. Όπως διαρρέεται από πηγές της ΤτΕ, το ΤΧΣ διερευνά ήδη φακέλους που αφορούν χορηγήσεις καθ' υπέρβαση ορίων, δάνεια πρός στελέχη τραπεζών, μέλη των διοικήσεων τους, συγγενικά πρόσωπα, συνδεδεμένες επιχειρήσεις κλπ.

Τι λόγο έχουν να ανησυχούν οι βαρόνοι των media;

Εμφανώς κανέναν. Το λέει και ο εκδότης του Βήματος και ιδιοκτήτης του ΔΟΛ Στ. Ψυχάρης, στο άρθρο του στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας: «Οσοι ερευνούν για δάνεια των εφημερίδων, ας γνωρίζουν ότι ο "θησαυρός" θα είναι άνθρακες. Και ότι οι εφημερίδες αυτής της χώρας μπορεί να εκδοθούν ακόμη και τετρασέλιδες - αλλά θα εκδοθούν και θα κυκλοφορήσουν, έστω χέρι με χέρι!». ...


Η φράση μπαίνει εν είδει υποσημείωσης, στο τέλος του άρθρου που τιτλοφορείται:
 "Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΙΚΙΑ". 
 Όπου ο εκδότης του άλλοτε "μνημονιακού" Βήματος ξεσπαθώνει κατά της τρόικας. 
Όχι τόσο για τα μέτρα αιματηρής λιτότητας, αλλά για τους κανόνες που επιβάλλει στις τράπεζες....

Εντύπωση προκαλεί η τελευταία φράση-προειδοποίηση, ότι οι εφημερίδες μπορεί να εκδοθούν και τετρασέλιδες και να κυκλοφορήσουν χέρι με χέρι - κάτι σαν... παράνομος αντιστασιακός Τύπος.

Γιατί τετρασέλιδες; Δεν θα έχουν χρήματα να συνεχίσουν την κανονική τους έκδοση;
Θα τους κλείσει η τρόικα κάποιες κάνουλες χρηματοδότησης; 
Θα ζητήσουν πίσω οι τράπεζες τα δανεικά;

Μένει η απορία. Τι τρέχει;

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/2012/11/media.html