Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Στην πρέσα της παρακράτησης μισθοί και συντάξεις από το νέο έτος - Για τον άγαμο οι μειώσεις στις αποδοχές ξεκινούν από τα εισοδήματα των 25.000 ευρώ, από τα 12.000 ευρώ για όσους έχουν παιδιά - Μεγαλύτερη η παρακράτηση στους δημοσίους υπαλλήλους


Νέες εισοδηματικές απώλειες για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα έρχονται από την 1η Ιανουαρίου του2013 για εκατομμύρια μισθωτών και συνταξιούχων με ή χωρίς παιδιά.
Για τους άγαμους οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από τα εισοδήματα των 25.000 ευρώ και είναι διαφορετικές μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Και αυτό γιατί για τους εργαζόμενους στο δημόσιο έχουν καταργηθεί δώρα και επιδόματα.
Σημαντικές μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους θα έχουν από το νέο έτος και οι φορολογούμενοι με ένα ή δύο παιδιά. Αυτές ξεκινούν από τα εισοδήματα των 12.00 ευρώ με την Εφορία να παρακρατεί 3 ευρώ παραπάνω για κάποιον που έχει ένα τέκνο ή 17 ευρώ εάν έχει δύο παιδιά.
Πάντως και οι δύο υπόχρεοι και όπως χιλιάδες άλλες οικογένειες θα πρέπει να περιμένουν τα εφάπαξ επιδόματα που θα αρχίσει να δίνει από τον Ιούνιο το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αντισταθμίσουν μέρος αυτών των απωλειών.
Πρόκειται για τις επιπτώσεις από την παρακράτηση φόρου που φέρνει η νέα φορολογική κλίμακα με την οποία καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και το πρόσθετο των τέκνων και καθιερώνεται σύστημα έκπτωσης φόρου 2.100 ευρώ η οποία «σβήνει» στα εισοδήματα των 42.000 ευρώ.
To «bankingnews» παρουσιάζει σήμερα τις μεταβολές στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα έχει το σύνολο σχεδόν των φορολογούμενων από το νέο έτος.
Από αυτή την επεξεργασία προκύπτουν τα εξής:
- Μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς παιδιά και με ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ θα έχουν από την 1η Ιανουαρίου του 2013 μείωση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου από 5 ευρώ έως και 28 ευρώ ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους. Για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα οι «ανάσες» είναι λίγο μεγαλύτερες, ξεκινούν από τα 5,6 ευρώ και φθάνουν τα 32 ευρώ για άγαμο με εισόδημα έως 9.000 ευρώ.
- Οι επιβαρύνσεις για τους μισθωτούς χωρίς τέκνα ξεκινούν από 9,1 ευρώ για έναν φορολογούμενο με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ή τα 11 ευρώ εφόσον πρόκειται για δημόσιο υπάλληλο και φθάνουν ακόμη και στα 203 ευρώ για μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 100.000 ευρώ.
- Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ένα παιδί θα δουν αύξηση των αποδοχών εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 11.000 ευρώ. Μισθωτός με ένα παιδί και ετήσιο εισόδημα 11.000 ευρώ θα έχει αύξηση του μηνιαίου μισθού του λόγω της αλλαγής στην παρακράτηση φόρου κατά 6 ευρώ. Για υψηλότερο εισόδημα ξεκινούν οι επιβαρύνσεις. Φορολογούμενος με ένα παιδί και εισόδημα 12.000 ευρώ θα έχει αύξηση παρακράτησης φόρου κατά 3 ευρώ και ο μισθωτός με εισόδημα 30.000 ευρώ θα δει τις αποδοχές του να μειώνονται κατά 55 ευρώ.
- Στους μισθωτούς και συνταξιούχους με δυο παιδιά οι επιβαρύνσεις μέσω της παρακράτησης φόρου ξεκινούν από το επίπεδο των 11.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Μισθωτός με δυο παιδιά και εισόδημα 11.000 ευρώ θα δει τις μηνιαίες αποδοχές του να μειώνονται κατά 8 ευρώ. Ο ίδιος μισθωτός εφόσον το ετήσιο εισόδημά του είναι 40.000 ευρώ θα υποστεί μείωση μηνιαίων αποδοχών μέσω της παρακράτησης κατά 118 ευρώ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr